Search
Close this search box.

Kako prijaviti nasilje u porodici?

Podijeli članak:

U protokolu za postupanje za zaštitu žrtava nasilja uključeni su policija, tužilaštvo, centar za socijalni rad, zdravstvene ustanove i sudovi. Istražili smo koja je putanja prijave u Republici Srpskoj, ukoliko trpite ili svjedočite nasilju.

Prvi korak da se žene ohrabre i prijave nasilje je da pozovu SOS telefon 1264, koji je aktivan na području Republike Srpske.

Na ovaj broj žrtve dobiju sve potrebne informacije na koji način se mogu zaštititi od nasilnika i kakva je procedura. Nije jednostavno odvažiti se i prijaviti nasilje, pa razgovori traju u prosjeku 45 minuta, a nekada i duže, kažu u Udruženim ženama.

GORICA IVIĆ, direktorica Fondacije “Udružene žene Banja Luka”

“Prijava mora biti upućena policiji ili eventualno tužilaštvu. SOS telefon je za sugestije, pomoć i podršku, žrtva može da ostane i anonimna, može da se posavjetuje i dobije info kome da se obrati.”

U većini slučajeva nakon razgovora žrtve nasilje prijave policiji na broj 122. Kada policija izađe na teren obavijesti Centar za socijalni rad i tužilaštvo, izvrši procjenu rizika da li je neophodno preduzeti neophodne mjere zaštite – smještaj žrtve u sigurnu kuću, udaljavanje nasilnika iz stana ili zabrana prilaska žrtvi.

Na području policijske uprave Banja Luka u ovoj godini je evidentirano 187 slučajeva nasilja u porodici ,što je za 65 odsto više u odnosu na isti period prosle godine.

Važna karika u lancu zbrinjavanja žrtve nasilja je Služba hitne medicinske pomoći, koja obaviještava policiju i Centar za socijalni rad ukoliko im nije prijavljeno nasilje. Pored detaljnog fizičkog pregleda, žrtva zbog psihičkih trauma, dobija pomoć psihologa ili psihijatra.

ANICA RUŽIĆ, Služba hitne medicinske pomoći Banja Luka

“Najčešće su to fizičke povrede udarcem, u porastu je seksualno zlostavljanje, psihičko zlostavljanje od strane partnera, zlostavljanje djece. Obično žena prvi put ne prijavi nasilje, već tek kada se ponovi nasilje više puta.”

Nasilju su, osim žena, sve više izložena i djeca. Osim fizičkog nasilja žrtva treba da prijavi i druge oblike nasilja kao što je oduzimanje putnih isprava, ekonomska eksploatacija i prijetnje, upozorava Ombudsman za djecu.

GORDANA RAJIĆ, Ombudsman za djecu Republike Srpske

“Ono što je često problem u praksi kada prođe prva faza i dođe do pokretanja postupka da žrtve često odustaju s obzirom na ekonomsku zavisnost od počinioca.”

Žrtve nasilja u Republici Srpskoj imaju pravo na besplatan zdravstveni pregled i oslobođene su troškova postupka. Da bi izašle iz začaranog kruga nasilja, moraju prijaviti nasilnika. Na svim nadležnim službama je odgovornost da ih adekvatno zaštite. Nedavni tragični događaj ponovo je opomena za sve.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu Bosna i Hercegovina (BiH)...

Čini se da je postalo ustaljena praksa to da se u svakom izbornom ciklusu...

U vremenu ekonomskih neizvijesnosti i rapidnih promjena na tržištu, pitanje u šta uložiti novac...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Italije u u posljednjem trećem kolu grupe B,...

Proteklog vikenda, članice Ženskog odbojkaškog kluba “Jajce-Nansen” priredile su svečanost u Gradskoj sportskoj dvorani...

Fudbaleri Hrvatske odigrali su neriješeno sa Italijom 1:1 u posljednjem kolu grupne faze Evropskog...