Kako prestati sa prekomjernim razmišljanjem

Ako često razmišljate o istoj stvari, ne možete da zaspite i sanjate o tome da zaustavite mozak bar na neko vreme – to se zove pretjerano razmišljanje.

Prema neuropsihologu, dr Kejti Dejvis, ljudi koji su skloni introspekciji ne mogu da regulišu i preusmjere pažnju sa određene misli ili predmeta svoje anksioznosti. Često nisu u stanju da se koncentrišu na posao, a čak i jedna sitnica može uznemiriti takvu osobu.

Kako zaustaviti tok misli?

Da biste razumjeli kako se upravlja prekomjernim razmišljanjem, morate razumjeti uzrok svoje anksioznosti. Zapamtite da vi i vaš mozak niste ista stvar. Ne zamjenjujte prolazne emocije sa stvarnim odlukama. Evo nekoliko naučnih načina za rješavanje ovog nemilog problema.

Pređite na čulna posmatranja

Cilj je usporiti ovaj tok svijesti i pustiti mozak da zapravo obrađuje misli koje se u njemu javljaju, bez beskrajnog ponavljanja u petlji bez početka i kraja. Jedna od strategija koju je prilično lako vježbati i uključiti u svoj svakodnevni život je da uzmete pet minuta i mentalno zabilježite sva svoja čulna zapažanja, predlaže dr Dejvis.

“Pokušajte da blokirate strane misli i usredsredite se na zvukove oko sebe. Ovo je posebno korisno kada ne možete da spavate. Umjesto da razmišljate o svim stvarima koje morate da uradite ili ste već uradili, fokusirajte se na zvuk ventilatora ili automobila koji prolaze. Ovako djeluje ‘bela buka’. Preuzmite posebnu aplikaciju sa zvukom morskih talasa ili šume.

“Senzorna posmatranja mogu biti korisna tokom dana”, primećuje neuropsiholog. Ovo je konkretan i efikasan način da promijenite svoje razmišljanje tokom stresa. Možete se usredsrediti na nešto drugo da biste se smirili.

Priznajte sebi da ne možete da kontrolišete sve

Još jedan važan aspekt, prema psihologu i autoru, Polu Kolmanu, je ono što je u osnovi. On vjeruje da prekomjerno razmišljanje krije želju da se sve kontroliše. Ponavljanje istih misli u glavi destruktivan je način za smanjenje neizvjesnosti i pokušaj sprečavanja potencijalnih prijetnji. Stalno razmišljanje o tome ”šta ako“ ne pomaže da se predvide posljedice na bilo koji način, već samo dodaje stres i dovodi do onoga što se naziva “zamorom od odlučivanja“, kaže Koleman.

Treba da se oslobodite potrebe za kontrolom i prihvatite činjenicu da ne možete da kontrolišete sve faktore i rezultate u životu. Praktično govoreći, trebalo bi sebi reći: “Prihvatam neizvjesnost, čak i ako mi se ne sviđa“.

Napravite korak ka rješavanju problema

Ako je dva sata ujutro i ne možete prestati da razmišljate o nekom uzbudljivom događaju ili koliko stvari treba da uradite sutra, ustanite i stavite svoje misli na papir. Napravite listu obaveza ili jednostavno zabilježite sve što vam je palo na pamet, a da se plašite da to zaboravite. Čak i jednostavno sastavljanje plana pomoći će vam da prestanete da razmišljate o svom problemu.

Planirajte svoju anksioznost

Zvuči čudno, ali dr Koleman savjetuje planiranje anksioznosti. Možete sebi reći: “Razmisliću o tome sutra popodne“, odložiti razmišljanje o tome i raditi druge stvari. Sljedećeg dana svjesno potrošite 15 minuta na razmišljanje o svemu što vas muči, a zatim nastavite sa svakodnevnim obavezama.

Vježbajte redovno ove načine “odlaganja” misli i shvatićete da na njih možete uticati mnogo više nego što vjerujete.

 

(Stil.kurir.rs)