Kako očistiti PVC vrata i prozore

Podijeli članak:

Čišćenje kuće može biti zahtjevan posao, a svaka domaćica zna koliko im samo brisanje prozora i vrata oduzima vremena. Kako je u većini domova danas ugrađena PVC stolarija, ona zahteva dodatnu negu jer plastika brzo požuti i lako upija masnoću.

Hemikalije koje uklanjaju i najupornije mrlje kao da nikakav uticaj nemaju na PVC. Zbog toga su brojne domaćice krenule u potragu za alternativnim metodama čišćenja. Jedno od njih je i sok od limuna.

Sve što je potrebno jeste da iscedite jedan limun direktno na vrata, na onim delovima gde je plastika promijenila boju ili gdje se isprljala. Sačekajte da djeluje 3-5 minuta. Nakon toga uzmite krpu od mikrofibera i istljajte njom. Kada se mrlje uklone, uzmite pamučnu vlašnu krpu kako biste uklonili tragove limunovog soka. Može u tu svrhu koristiti i običan kuhinjski ubrus.

Ukoliko želite da pojačate efekat čišćenja, limunov sok možete pomešati sa solju, zajedničkim delovanjem ukloniće i najupornije fleke koje su se nataložile na vašim PVC vratima. Isti postupak možete primeniti i na PVC prozorima.

Limunova kiselina uklanja fleke sa vrata

Ukoliko baš želite da budete temeljni možete dodati i nekoliko kašika bijelog sirćeta i naravno srazmernu količinu vode. I na kraju najlakši fizički posao čišćenje. Za odmoriti od svakodnevnog stresa i promišljanja kako preživjeti sa malim budžetom  čistite stolariju i odmarajte, piše Najžena.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.