Search
Close this search box.

Kako je propao ex-yu div čiji se uspjeh proučavao na Harvardu

Podijeli članak:

“Ali, to nije sve! Ako nazovete sada…” , nema ko nije čuo ili vidio ovakvu poruku s televizijskih ekrana posljednjih dvadesetak godina. Krenulo je tako s reklamama za Kosmodisk da vam “leđa budu zahvalna”, a nastavilo s brendovima kao što su Top Shop, Dormeo, Walkmax, Delimano i drugim “inovativnim proizvodima koji čine život lakšim”.

Iza svega je stajao Studio Moderna, slovenska firma nekad najbogatijeg slovenskog poduzetnika Sandija Češka, koja se sada nalazi pred krahom. No, to nije sve! Firma čiji se uspjeh proučavao na Harvardu jer je u kratko vrijeme iz Slovenije postala lider direktne prodaje južne i srednje Evrope, prema riječima stečajnog upravitelja u Hrvatskoj, nema baš nikakve šanse za nastavak poslovanja.

A sve je krenulo idealno. Agresivna kampanja na TV ekranima komercijalnih televizija u Hrvatskoj (i drugim zemljama regije, uključujući BiH), koja je počela devedesetih godina, dovela je do toga da je hrvatska podružnica slovenske firme prije samo par godina imala preko 30 vlastitih trgovina, preko 400 zaposlenika, 12 veleprodajnih partnera, nekoliko pozivnih centara, 4 webshopa te uhodanu prodaju putem kataloga.

Podružnice su se otvarale i bile uspješne i u drugim zemljama Evropske unije. U jednom trenutku bilo je ukupno oko osam hiljada zaposlenih, prihod je iznosio oko 500 miliona eura, a podružnice su otvarane u 20-ak zemalja. Brojali su gotovo 400 trgovina.

Gotovo nevjerovatno zvuči da je ta firma, prije samo par godina, imala oko 300 sati zakupljenog TV prostora u raznim zemljama, što joj je otvaralo tržište od oko 317 miliona potencijalnih kupaca.

Sukob Ukrajine i Rusije bio je ključan

Pad je krenuo još 2014. godine s prvim sukobima u Ukrajini, kreditima preko Putinovih banaka, a ubrzao se tokom pandemije i na kraju zbog sankcija Rusiji. Prodavali su se brendovi kompanije, zaposlenici su se bunili zbog neisplaćenih plata, a kupci zbog neisporuke već kupljene robe.

– Studio Moderna (Slovenija) i Studio Moderna – TV prodaja (Hrvatska) vlasnički su povezani. Njihov vlasnik je Studio Moderna HIBV iz Nizozemske. Stečajni postupci u Sloveniji i Hrvatskoj su odvojeni i vode se neovisno jedan o drugome – kaže za Index Špela Turk, slovenska stečajna upraviteljica, koja vodi postupak za Studio Modernu iz te zemlje.

Kako je dodala, u Evropi još postoji nekoliko povezanih firmi koje su također u stečajnom postupku, i to u Srbiji Estoniji, Slovačkoj, Češkoj i  Mađarskoj.

Što se tiče stečaja firme u Hrvatskoj, iz stečajne mase pokušat će se namiriti 218 zaposlenika Studija Moderne, koji ukupno potražuju 781.615 eura za zaostale plaće, Porezna uprava koja potražuje 159.286 eura, Ministarstvo finansija 587 hiljada eura, RTL Hrvatska 489 hiljada eura, HRT 201 hiljada eura, i mnogi drugi.

Ukupna dugovanja iznose više od 15 miliona eura, a imovina, iako do sada nije u potpunosti procijenjena, neće biti dovoljna za isplatu svih dugova. Pokušali smo istražiti kako je sve krenulo prema dnu.

Sve je krenulo od Sandija Češka, koji je u aprilu 1992. godine s prijateljima osnovao firmu Studio Moderna. Uskoro su se dva događaja pokazala ključnima. Prvi je bila odluka da 1993. godine od Branka Stojanovića iz Novog Sada kupe prava na Kosmodisk, proizvod koji “čudesno otklanja boli u leđima”. Proizvod se prodavao pod sloganom “Vaša leđa će vam biti zahvalna”.

Inovativni pristup koji se proučavao

Drugi ključan trenutak je dolazak prve strane televizije u Sloveniju devedesetih, zbog čega se ubrzo cijela firma prebacuje na tzv. direktnu prodaju putem ekrana. “Revolucija” je bila zapravo naoko jednostavna ideja da se proizvodi ne prodaju u reklamama, nego u kratkim emisijama.

Sljedeće, 1996. godine pokreće se brend Top Shop, koji je prodavao “proizvode koji život čine lakšim”, a tada snažnije ulaze i u region. Od 2002. godine kreće i Dormeo. Prvo od madraca, a kasnije kreće cijeli asortiman za spavaću sobu. Osam godina kasnije firma osniva brend Delimano sa svim vrstama kuhinjskih potrepština, a slijede i drugi brendovi.

Iza uspjeha stajao je inovativan pristup ne samo u prodaji nego i unutrašnjoj organizaciji kompanije, nabaci te multimedijskoj kampanji, a uspon te firme i danas se proučava na Harvard Business Schoolu, kao i na mnogim poslovnim programima, s obzirom na to da je u kratko vrijeme postala lider u srednjoj i istočnoj Evropi. Češko je godinama bio najbogatiji Slovenac, čije se bogatstvo u jednom trenutku procjenjivalo na oko 334 miliona eura.

Od 2017. godine kreditirala ih Putinova banka

Veliki boom na tržištima Evrope dogodio se prije malo više od deset godina, kada u vlasničku strukturu ulaze fondovi iz Nizozemske, Luksemburga, Švicarske i Kipra, a sjedište se iz Slovenije prebacuje u Amsterdam. Za širenje su se ključnima pokazala tržišta Ukrajine i Rusije, a prve pukotine u finansijskom poslovanju pokazale su se 2014. godine, odnosno s prvim oružanim sukobima tih dviju zemalja.

Tako je 2017. godine odjeknula vijest da je firmu Studio Moderna počela kreditirati ruska VTB banka, pod utjecajem Vladimira Putina. Tada je odobren kredit od 60 miliona eura, čiji je rok za otplatu bio 2022. godine.

– S dobivenim kreditom otplatili smo sve dosadašnje obveze – rekao je 2017. godine Češko, koji je tada bio pod pritiskom njemačke podružnice UniCredit banke, koja je 2012. godine Studiju Moderni posudila oko 85 miliona eura.

Češko se 2019. godine povukao iz firme

Dvije godine nakon tog aranžmana s ruskim bankama, osnivač Češko u potpunosti izlazi iz vlasničke strukture. Tada su supružnici Češko prodali preostalih pedeset posto kompanije stranim fondovima, koji su već ranije bili ušli u vlasništvo unosom svježeg kapitala i preuzeli polovinu firme.

Češko je dugo vremena pregovarao prodaju svojeg udjela jednom južnokorejskom internetskom lancu za oko pola milijarde eura, no na kraju se morao zadovoljiti bitno manjim iznosom. Od portfelja firme, Češko je za sebe zadržao samo brend Dormeo.

Rusija i Ukrajina bili su među tri najveća tržišta

Odmah nakon preuzimanja firme od strane fondova, kreću i pravi problemi za Studio Modernu. Epidemija koronavirusa uzdrmala je kompaniju, a pravi udarac je bila invazija na Ukrajinu, koja je za posljedicu imala sankcije prema Rusiji. Naime, Rusija i Ukrajina bile su među tri najveća tržišta.

Uništavanje skladišta sa zalihama u Ukrajini za vrijeme rata, prisilna prodaja ruskih firmi za vrlo male vrijednosti te brzinska otplata kredita ruskim bankama vodili su kompaniju prema dnu.

Povratak Češka i rasprodaja brendova

U aprilu 2022. godine pojavio se tračak nade, kada se Češko vraća, otkupljuje udjele od međunarodnih fondova po vrlo diskontnoj cijeni te ponovo postaje jedini vlasnik firme. No, firma je bila u prevelikim finansijskim problemima. Početkom prošle godine krenulo je od britanske kompanije Dormeo, koja je objavila da ima 13 miliona eura duga, a za njom su krenule i ostale firme-kćerke.

Sredinom prošle godine brendovi Dormeo, Delimano, Rovus i Top Shop prodani su švicarskoj firmi poduzetnika Darka Horvata, a par mjeseci kasnije prodana je i maloprodaja, koja je otišla njemačkoj trgovini madracima Matratzen Concord, u vlasništvu jednog kineskog poduzetnika.

– Naša strategija je u novom strateškom partnerstvu koje će ponovo pokrenuti rast Studija Moderne – govorio je Češko u junu prošle godine, no u avgustu prošle godine proglašen je stečaj firme u Sloveniji, a malo iza toga i istoimene firme u Hrvatskoj koja je imala oko 400 zaposlenika.

– Željeli smo drugačiji ishod, za to smo radili više od godinu dana. Pa i vlastitim sredstvima da Studio Moderna ostane onakav kakav je bio – rekao je Češko prije par mjeseci dodajući kako se jednostavno nakupilo previše dugova.

Orehovec: Nije se naslućivao ovakav kraj

Ana Orehovec vodila je hrvatsku firmu Studio Moderna više od šest i po godina, a u njoj je provela 18 godina. Iz te firme povukla se prije godinu i po dana. Kako kaže u kratkom razgovoru za Index, iako je to vrijeme bilo izazovno, ništa nije upućivalo na ovakav razvoj događaja. Naime, u to vrijeme najavljeni su novi investitori.

– Osobno mi je žao što se tako razvilo jer je to kompanija koja je imala izrazito kvalitetne ljude i znanje te veliki potencijal za daljnji razvoj – kaže Orehovac, piše Biznisinfo.ba

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka