Kako je Jajčanin posvađao Zvezdu sa ostatkom lige i digao na noge UEFA-u i FSJ

Sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka, veliku buru u jugoslovenskom fudbalu izazvao je slučaj „Miralem Zjajo“. Darovitog igrača iz Jajca pokušavali su da dovedu u svoje redove najuticajniji timovi jugoslovenskog fudbala, ali njihovi pokušaji su propadali zbog odlučnog stava rukovodstva Iskre da se ne dozvoli prelazak ovog igrača u bilo koji klub.

Kada su pokušaji transfera Zjaja u Dinamo, pa zatim i u Partizan, propali, Crvena zvezda je rješila da demonstrira silu i dovede, protivno svim propisima, Miralema u svoje redove. Iskra je uložila žalbu na registraciju Zjaja za Beograđane, tvrdeći da je on još uvek pod ugovornom obavezom i da nije dobio ispisnicu iz kluba.

I pored te žalbe, rukovodstvo Beograđana odlučilo je da uvrsti Miralema Zjaja u startnu postavu tima koji je odigrao meč protiv Vojvodine, 26. avgusta 1985. godine. Vojvodina je pred početak utakmice upozorila da će se žaliti u slučaju ako Zjajo istrči na teren stadiona „Karađorđe“ (tada Stadion „Vojvodine“). Meč se završio pobjedom gostiju od 3:1. Zjajo je nastupuo i na naredne dvije prvenstvene utakmice protiv Čelika i vinkovačkog Dinama, ali se te dvije ekipe nisu žalile , vjerovatno iz bojazni da se ne zamijere tada svemoćnom oligarhu jugoslovenskog fudbala.

Kao što je i najavljeno, rukovodstvo Vojvodine je u protokolu utakmice uložililo žalbu na igranje Zjaje. Novosađani su odlučili da maksimalno iskoriste pravo za redovan i vanredan pravni lijek. Rukovodstvo Vojvodine se u ovom slučaju zalagalo za principijelno i dosljedno primenjivanje fudbalskih propisa i realno je očekivala da će Predsedništvo FSJ prihvatiti žalbu.

Pravila su bila jasna, Iskra je već uložila žalbu, registracija igrača definitivno je bila sporna, zbog čega je Vojvodina predložila Takmičarskoj komisiji da se, na osnovu člana 79. stav 1. tačke 4. „Pravilnika o takmičenju“, utakmica registruje rezultatom 3:0 za Novosađane. Na opšte „iznenađenje“, Takmičarska komisija zauzela je stav da je registracija pravilno urađena.

Zašto? U to vrijeme slučaj „Zjajo“ se „internacionalizovao“ jer je isti igrač nastupio u meču protiv švajcarskog Arau u takmičenju Kupa pobjednika kupova. Švajcarci su najavili žalbu, a UEFA je zahtjevala objašnjenje od FSJ čiji je u stvari Zjajo igrač.

Zbog pritiska UEFA, Predsjedništvo FSJ je moralo da sjedne za sto i konačno odluči o statusu ovog fudbalera. Zbog žalbe Vojvodine na nepravilan nastup Zjaje, Crvena zvezda je mogla da bude izbačena iz Kupa pobjednika kupova. Od odluke FSJ zavisila je reakcija Evropske fudbalske unije (UEFA).

Predsjedništvo FSJ je odlučilo da je Miralem Zjajo igrač Iskre, a ne Crvene zvezde za koju je odigrao nekoliko prvenstvenih i međunarodnih utakmica. Dušan Maravić, predsjednik komisije Fudbalskog saveza Jugoslavije za međunarodne odnose, obavijestio je javnost da je UEFA upućen teleks u kojem se kaže da je Miralem Zjajo igrač Iskre, ali da Crvenoj zvezdi ostaju bodovi u domaćem prvenstvu, kao i da se Beograđanima ne osporavaju rezultati u tekućem Kupu pobjednika kupova Evrope.

Zjajo je ponovo postao Iskrin igrač (propisi su bili na broju), ali i da takva odluka stupa na snagu od dana donošenja (vuk, odnosno Crvena zvezda, sit). Ova pravna zavrzlama u stvari je značila da je registracija proglašena ništavnom od dana kada je FSJ donio ovu kontroverznu odluku, a da je do njenog donošenja Zjajo regularno nastupao za Beograđane.

Opravdani zahtjev Vojvodine, zbog eventualnih posljedica po Crvenu zvezdu u evropskom Kupu pobednika kupova, je odbijen. Odluka FSJ je bila presedan u jugoslovenskom sportu. U istoriji jugoslovenskog, ali i evropskog fudbala nije se deslio da se registracija jednog igrača poništi, a da se ta utakmica ne registruje u korist drugog tima.

Treba li reći da je te godine Vojvodina ispala iz lige, a da su Čelik i vinkovačkog Dinamo opstali? Zato bi uprava i navijači Crvene zvezde trebalo da imaju to na umu prije eventualnog pokretanja postupka oko dodjeljivanja im , po njima sporne, titule iz 1986, da znaju da njihov klub tu nije nimalo čist, te da bi u slučaju striktnog poštovanja fudbalskih pravila i registracije utakmica službenim rezultatom Zvezda prvenstvo završila tek u sredini tabele.

 

(Jajce Online/ISTORIJA EX YU FUDBALA)