Naslovnica CRNA HRONIKA Kako i zašto članovi kriminalnih klanova iz regiona utočište traže u RS-u?

Kako i zašto članovi kriminalnih klanova iz regiona utočište traže u RS-u?

Hapšenje Cetinjanina Miloša Božovića u subotu u Banjoj Luci, koji je prema pisanju crnogorskih medija član jednog od tamošnjih kriminalnih klanova, jedno je u nizu hapšenja u protekloj godini nekog pripadnika kriminalnog klana iz okruženja, a koji je boravio na području BiH, preciznije entiteta Republika Srpska (RS).

U slučaju Božovića, trenutna istraga upućuje na sumnju da je imao zaštitu i utočište kod pripadnika MUP-a RS-a, što mu je omogućavalo da, iako se nalazio na crvenoj Interpolovoj potjernici zbog ubistva, slobodno šeta Banjom Lukom, ide u lokalnu teretanu i boravi u kafanama.

Kao što smo ranije objavili, zajedno sa Božovićem u istoj akciji uhapšeni su inspektor MUP-a RS-a Mladen Milovanović, kojem je u međuvremenu određen pritvor zbog sumnje u pomaganje učiniocu krivičnog djela, kao i još dvoje policajaca, Predrag Vatreš i Gorana Rečević, koji su pušteni da se brane sa slobode.

Slučaj Božovića nije izolovan. Raniji slučajevi hapšenja kriminalaca iz regiona pokazuju da se takve kriminogene osobe u RS-u ne skrivaju pretjerano, te da najčešće borave u istočnom dijelu, obično na Jahorini i Palama, te u Banjoj Luci, a ne štede ni na luksuzu, pa nerijekto odsjedaju u hotelima.

MUP Republike Srpske je tako 10. februara na Jahorini, u špici skijaške sezone na ovoj olimpijskoj planini, uhapsio Cetinjane Milana Kršića, Filipa Roganovića i Bobana Sjekloću za koje se također vjerovalo da su bliski zloglasnom škaljarskom klanu. Kod njih tada nije pronađeno nikakvo oružje, ali su sutradan predati u nadležnost Službe za strance BiH i protjerani su iz zemlje. U trenutku hapšenja za jednim od njih u sistemu je postojala potjernica, za koju je utvrđeno da je povučena.

U isto vrijeme na Jahorini su tada boravili članovi porodice Zvicer, konkretno Tamara Zvicer sa djecom, supruga vođe suprostavljenog kavačkog klana Radoja Zvicera.

Neposredno nakon ove akcije na Jahorini, ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač poručio je da u RS-u “nema mjesta za kriminalce iz okruženja, pripadnike crnogorskih klanova ili bilo koje zemlje”.

– Ako ih potražuju naši sudovi, ako već imaju neka krivična djela koja su unutar BiH da li uradili ili ih potražuju na bilo koji način po bilo kojoj snazi potjernice, mi ćemo ih privesti i procesuirati kroz naše tužilaštvo i sudove, u suprotnom ćemo ih protjerati kao strane državljane – rekao je tada Lukač.

On je tom prilikom istaknuo i da su kriminalni klanovi bili pod kontrolom MUP-a RS-a od trenutka kada su ušli na područje ovog entiteta i da “nisu imali šanse da naprave bilo kakvo kriminalno djelo ako su već došli sa takvom namjerom”.

Lukač je bio kategoričan da osobe koje se pojave na teritoriji RS-a, a imaju kriminalnu prošlost ili eventualno rodbinsku vezu sa kriminalcima, istog trenutka budu stavljeni pod kontrolu domaćih službi.