Search
Close this search box.

Kako grad uopšte naraste do veličine grejpa ili loptice?

Podijeli članak:

Jak grad prošlog mjeseca poharao je regiju, pri čemu je ponegdje led bio veličine teniske loptice. Slična situacija događala se i jučer širom regije.

Kako piše “Conversation”, led veličine ananasa i grejpa pronađen je u junu u SAD-u, a ponegdje je tuča oštetila i avione.

Kako zrna grada postaju tako velika i pogoršavaju li se tuče?

Atmosferski naučnik i vanredni profesor nauka na Državnom univerzitetu u Njujorku, Brajan Tang, bavi se podučavanjem ekstremnih vremenskih prilika te je objasnio kako nastaje grad.

 

Kako led toliko naraste?

Sićušni kristalići leda povlače se uzlaznom strujom grmljavinske oluje i potom se sudaraju vodom koja ima temperaturu ispod nule, a voda se potom smrzava oko svakog tog ledenog embrijona, uzrokujući rast embrija.

Ta se voda smrzava različitom brzinom, zavisno o temperaturi površine zrna grada, ostavljajući slojeve prozirnog ili zamućenog leda dok se zrno tuče kreće unutar grmljavinske oluje. Ako otvorite veliko zrno grada, možete vidjeti te slojeve, slične godovima drveća.

Put kojim zrno grada prolazi kroz grmljavinski oblak i vrijeme koje provede skupljajući tu ledenu vodu određuju koliko veliko može narasti.

Rotirajuće, dugotrajne, jake grmljavinske oluje koje se nazivaju superćelije obično proizvode najveći grad. U superćelijama, zrna tuče mogu lebdjeti 10-15 minuta ili više u jakim uzlaznim strujanjima grmljavinske oluje, gdje ima dovoljno ledene vode, prije nego što ispadnu iz oluje zbog svoje težine ili se pomjere iz uzlazne struje.

Grad je najčešći tokom proljeća i ljeta kada je prisutno nekoliko ključnih sastojaka: topao, vlažan vazduh blizu površine; nestabilna vazdušna masa u srednjoj troposferi; vjetrovi koji se snažno mijenjaju s visinom; i grmljavinske oluje izazvane vremenskim sistemom.

Veći grad, veća šteta

Oluja s gradom može biti razorna, naročito za poljoprivredna zemljišta, gdje čak i manji komadi leda mogu uništiti usjeve i oštetiti voće.

 

Što je veće zrno tuče, to je veća i materijalna šteta koja može nastati.

 

Tang se osvrnuo i na uticaj klimatskih promjena na grad, navodeći da je ponajprije došlo do povećanja toplog, vlažnog vazduha kako se Zemlja zagrijava. To daje više energije grmljavinskim olujama i čini ledenu vodu obilnijom za grmljavinske oluje, što omogućuje rast tuče. Drugi važan faktor je više nestabilnih masa.

Klimatske promjene takođe mogu dovesti do manje sitne, a više velikog grada. Kako se atmosfera zagrijava, nivo smrzavanja se pomjera prema gore u atmosferi. Sitna tuča bi se uspjela potpuno otopiti prije nego što bi stigla na tlo. Veći grad, s druge strane, pada brže i treba mu više vremena da se otopi, tako da bi na njega manje uticale veći nivoi smrzavanja.

Dodatno, kombinacija povoljnijih sastojaka za veliki grad i promjena u karakteru samih oluja s tučom mogla bi dovesti do porasta vrlo velikog grada u budućnosti, navodi Tang.

 

Kako se zaštititi?

Ako vas uhvati grmljavinska oluja s gradom, bitno je preduzeti određene mjere kako biste se zaštitili.

Ako ste u vozilu, zaustavite se i ostanite unutra. Uočite li nadstrešnicu garaže ili benzinske pumpe ispod koje se možete skloniti, odvezite se do nje.

Ako ste vani, potražite čvrsto sklonište poput zgrade. Nađete li se na otvorenom, zaštitite glavu. Nalazite li se u zatvorenom prostoru, maknite se od prozora i ostanite unutra dok grad ne prestane, navodi “N1”.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...