Search
Close this search box.

Kako da prestanete da volite nekoga koga ne možete da imate?

Podijeli članak:

Voljeti nekoga koga ne možete imati ili biti sa njim može biti jedno od najtežih iskustava…

Ljubav je jedno od najsnažnijih osjećanja koje čovjek može doživjeti, ali ponekad može biti ispunjena tugom i bolom, naročito kada volimo nekoga sa kim ne možemo biti ili kada naša ljubav nije uzvraćena. Ovo iskustvo, koliko god bilo teško, univerzalno je i neizbježan dio ljudskog postojanja.

Neuzvraćena ljubav može nas naučiti mnogo o nama samima, o našoj sposobnosti da volimo bezuslovno i o snazi naše emocionalne izdržljivosti. Dok je bol prisutan, takođe postoji i mogućnost za lični rast i dublje razumijevanje ljubavi kao koncepta. U ovim trenucima, važno je prepoznati vrijednost sopstvenih osjećanja i naći način da se nosimo sa razočaranjem, a istovremeno ostavimo prostor za nadu i buduće ljubavi koje možda tek čekaju na nas. Bilo da je zbog neuzvraćenih osjećanja, daljine, vremena ili drugih okolnosti, bol neispunjene ljubavi je univerzalna. Izboriti se sa ovim “stanjem” zahtjeva strpljenje, samosažaljenje i praktične strategije koje će vam pomoći da nastavite dalje.

DOZVOLITE SEBI DA TUGUJETE

Prvi korak u prevazilaženju neuzvraćene ljubavi je da prihvatite svoja osjećanja bez osude. Negiranje ili potiskivanje emocija može produžiti vašu patnju i otežati vam da se izliječite. Priznajte da ono što doživljavate jeste bolno i da je u redu osjećati se tužno, ljuto ili razočarano. Vodite dnevnik svojih osjećanja, to će vam omogućiti da istražite svoje emocije u sigurnom, privatnom prostoru. Ili, razgovarajte sa nekim kome vjerujete – dijeljenje svojih osjećaja sa prijateljem može pružiti podršku i pomoći vam da se osjećate manje izolovano. Plačite ako treba, i zapamtite da je tuga prirodan deo isceljenja.

STVORITE DISTANCU I POSTAVITE GRANICE

Stvaranje fizičke i emocionalne distance od osobe sa kojom ne možete biti je ključno za vaš proces izlečenja. To može značiti privremeno ograničavanje ili prekid kontakta. Konstantno praćenje njihovih profila na društvenim mrežama može ponovo otvarati rane i usporiti vaš napredak. Razmislite o tome da ih privremeno ne pratite ili isključite obaveštenja. Ako redovno komunicirate sa tom osobom, postavite granice kako biste zaštitili svoju emocionalnu dobrobit. To može značiti ograničavanje razgovora na neutralne teme ili smanjenje učestalosti interakcija. Umjesto toga, ispunite svoje vrijeme aktivnostima koje vam donose radost i zadovoljstvo.

FOKUSIRAJTE SE NA LIČNI RAST

Preusmjeravanje fokusa sa neostvarive veze na brigu o sebi i lični rast može biti osnažujuće i isceljujuće. Fizička aktivnost može poboljšati vaše raspoloženje i pomoći u upravljanju stresom. Pronađite rutinu vežbanja koja vam prija, bilo da je to trčanje, joga ili ples. Prakse svesnosti mogu vam pomoći da ostanete prizemljeni i smanjite intenzitet negativnih emocija. Razmislite o uključivanju meditacije ili dubokog disanja u svoju dnevnu rutinu. Usmjerite svoju energiju na postizanje ličnih ciljeva. Bilo da je to napredovanje u karijeri, učenje nove veštine ili putovanje, postavljanje i rad na ciljevima može vam dati osjećaj svrhe i pravca, prenosi super žena.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...

Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen budžet institucija...