Kako će se odvijati nastava u drugom polugodištu?

Počelo je drugo polugodište u Sarajevskom, Tuzlanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu. Krizni štab u Sarajevu će obezbijediti testiranja nastavnog osoblja, koje će morati nositi FFP dva maske, kao što je to praksa u više evropskih zemalja.

[embedded content]

Na početku školskog sata dezinfekcija ruku, pa nova lekcija za prvašiće.Oni će nastavu u drugom polugodištu pohađati u školskim klupama, za razliku od njihovih starijih kolega koji nastavlju online obrazovanje.

SANJIN BEZDROB, pomoćnik direktora OŠ “Osman Nuri Hadžić”, Sarajevo

“Dali su djeci mogućnost da nešto pojedu iako ne smiju, naravno, mijenjati hranu međusobno. Od 1. do 4. razreda je kombinovan model pola odjeljenja ide jednu sedmicu u školu, pola online i drugu sedmicu se zamjene. Od ponedjeljka će i deveti razred poći u školu kombinovano zbog toga što idu u srednju školu”.

ELVIS BARAKOVIĆ, ministar obrazovanja i nauke TK

“Novina je da se krene s dopunskom i dodatnom nastavom s ciljem da pripremimo učenike za takmičenja, za koja se nadam da će se održati, i za eksterne mature”.

Online nastava, prema mišljenju izravnih sudionika nastavnog procesa, ugrozila je njegovu kvalitetu.

MEVLUDIN MALIČEVIĆ, profesor fizike

“Toliko se posla navalilo na pleći prosvjetnog radnika da je 24 sata malo da bi čovjek mogao da stigne i uprati sve. Obim posla se povećao, po mojoj procjeni, od 40 do 50 posto”.

MAIDA AGIĆ, članica UO Vijeća roditelja KS

“Pojačao se angažman roditelja što se tiče gradiva. Koliko god da je teško tipičnoj djeci, tipičnog razvoja i njihovim roditeljima u ovoj online nastavi, još je teže roditeljima i djeci koji imaju neku vrstu invaliditeta”.

Potporu online modelu nastave ne pružaju ni učenici. Kažu, nedostaje im živa riječ profesora.

HANA KURTOVIĆ, predsjednica Mreže vijeća učenika KS

“Mi učenici nismo za tu online nastavu, prvo zbog toga što nemamo dovoljno znanja i zbog toga što to jednostavno nije škola”.

Kombinirani vid nastave ostaje u Kantonu Sarajevo, zasad, do 26. veljače, a u Tuzlanskom kantonu do daljnjega. U Bosansko-podrinjskom kantonu nastava će biti organizirana većinom u školskim klupama.

BHRT