Search
Close this search box.

Kako BiH stoji sa javnim dugom u odnosu na zemlje regije

Podijeli članak:

Javni dug Bosne i Hercegovine u ovoj godini bilježi rast u odnosu na godinu ranije. Na osnovu raspoloživih podataka Ministarstvo finansija i trezora BiH sačinilo je Kvartalni pregled javnog duga naše zemlje za prvi kvartal 2024. godine koji obuhvata period od 01. januara 2024. do 31. marta 2024. godine. Pregled obuhvata stanje javnog duga BiH i odnosa javnog duga BiH i BDP-a kroz period, stanje javnog duga BiH prema nosiocima obaveza i načinu zaduživanja kao i pokazatelje zaduženosti. Prema ovom izvještaju javni dug BiH iznosi 13 milijardi i 098 miliona KM, i čini 25,50 posto projiciranog bruto domaćeg proizvoda.

Dug entiteta i Brčko distrikta

Od navedenog iznosa na entitet Federacija BiH otpada šest milijardi i 674 miliona, a entitet Republika Srpska šest milijardi i 323 miliona KM. Dug Brčko distrikta iznosi nešto više od 41 milion KM i od 2019. godine do danas se smanjuje u kontinuitetu. Dug državnih institucija iznosi 57 miliona i 530 hiljada KM.

Prema podacima Ministarstva finansija Srbije, javni dug u ovoj zemlji na kraju marta je iznosio 36,34 milijarde eura, 47,7 posto BDP-a.

Za oko dvije miijarde je veći javni dug Hrvatske u odnosu na susjednu Srbiju, i višestruko veći u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Podaci Hrvatske narodne banke (HNB) pokazuju da je javni dug Hrvatske na kraju marta ove godine iznosio 49,5 milijardi eura, što je 1,1 milijardu više nego u istom lanjskom razdoblju, no zbog snažnog ekonomskog rasta, udio duga u BDP-u pao je na 63,3 posto.

Ministarstvo finansija Crne Gore također je objavilo kvartalni zvještaj o javnom dugu ove zemlje i on je zaključno sa 31. martom ove godine iznosio 4.67 milijardi eura, bez depozita. Uzimajući u obzir depozite, ukupan državni dug na dan 31. marta 2024. godine iznosio je 3.89 milijardi eura ili 55,36 posto BDP-a.

Predviđanja do 2029. godine

Javni dug Sjeverne Makedonije iznosio je ukupno 8,769 milijardi eura na kraju prvog tromjesečja, što je ekvivalentno 58,6 posto predviđenog bruto domaćeg proizvoda za 2024., i predstavlja pad sa 62,1 posto na kraju 2023, saopćilo je Ministarstvo finansija ove zemlje.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Slovenije, na kraju prvog tromjesečja 2024. bruto dug iznosio je 45 milijardi i 402 miliona eura ili 70,7 posro BDP-a. U odnosu na kraj prethodnog tromjesečja povećan je za 1,732 miliona eura. Najviše je porastao dug u dugoročnim vrijednosnim papirima.

Kako navodi statista.com predviđa se da će omjer državnog duga i bruto domaćeg proizvoda u Bosni i Hercegovini porasti između 2024. i 2029. za ukupno 2,7 postotnih bodova. Ovo ukupno povećanje ne događa se kontinuirano, naročito ne u 2029. Procjenjuje se da će omjer iznositi 32,39 posto u 2029. godini.

 

 

(Forbes BiH)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...

Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen budžet institucija...