Kada je pravo vrijeme za kiseljenje kupusa?

Podijeli članak:

Bez kiselog kupusa ne može da se zamisli zimska sezona i zimnica, a nije ni čudo kada se od njega prave razni specijaliteti koji su nezaobilazni na našim trpezama.

Pored toga što je veoma ukusan, kiseli kupus je izuzetno zdrav. Pravi je izvor vitamina C i K, koji tokom zimskih dana idealno podižu imunitet. Smatra se da jedenje samo 100 grama kiselog kupusa dnevno smanjuje rizik od prehlada dva puta.

Ukoliko želite da napravite najljepši kiseli kupus, pored dobrog odabira namirnica za pripremu, veoma je važno kada ćete ga staviti da se kiseli.

Preporučuje se da je najbolje vrijeme za kiseljenje kupusa sredina oktobra. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahtjeva da temperature budu stabilne bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepen. Najbolje mjesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gdje nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.

U ovim vremenskim uslovima kupus se brzo i lako ukiseli, pa ne treba žuriti sa pripremom. Za fermentaciju kiselog kupusa obično je potrebno i do četiri nedjelje, pa ako se ovaj proces odlučite krajem septembra, možete računati na to da ćete već u oktobru ili početkom novembra imati ukusan kiseli kupus, prenosi Krstarica.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...