Kada dolaze nove količine lijeka Clexan u BiH?

Lijek Kleksan, koji se koristi u terapiji oboljelih od Kovida-19, trebalo bi da stigne danas ili sutra u Kanton Sarajevo. Najavio je to ministar zdravstva Haris Vranić. Ministar danas nije bio dostupan za informaciju je li stigla najavljena veća količina ovog lijeka, za kojim vlada nestašica i kod nas, ali i u svijetu.

[embedded content]

Novom pošiljkom lijeka Clexan, koja treba stići iz Mađarske, osigurala bi se zadovoljavajuća snabdjevenost u Kantonu Sarajevo. Resorni ministar kazao je da će se prema obećanju direktora Sanofija, firme koja će isporučiti lijek, Clexan u BiH naći do sutra. Međutim, zvanične potvrde još nema.

“Meni je direktor rekao da će doći u nedjelju popodne, ili ponedeljak ujutro. Sada treba da dođe pošiljka iz Mađarske, velika pošiljka sa Clexanom tako da će KS u narednom periodu i oni koji se kod kuće liječe imati pristup ovome lijeku”, istakao je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić.

U Bosnu i Hercegovinu do sada je stigla određena količina lijeka Clexan koja je već distribuirana. 11.000 doza isporučeno je Apotekama Sarajevo, a 11.000 Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo.

“Ono čime mi raspolažemo jeste da kompanija Sanofi koja proizvodi pomenuti lijek sukladno zahjevima tržišta s obzirom na veliku potražnju lijeka na globalnom nivou nije u mogućnosti obezbijediti 100 posto tražene količine. Ono što možemo potvrditi jeste da je snabdijevanje kako DZ od strane nas tako i naših apoteka kontinuirano”, kazala je iz JU Apoteke Sarajevo Lejla Spaho.

Sistem možda presporo reaguje u nepredviđenoj situaciji uzrokovanoj pandemijom, smatraju upućeni. Pojašnjavaju, farmaceutski proizvođači imaju rezervisane proizvodne kapacitete na osnovu redovne potrošnje, zato je sada teško zadovoljiti veće potrebe kod nas i u svijetu.

“Kod nas situacija nas je zatekla, tako da kako bih rekao farmaceutski proizvođači isto tako pokušavaju kompemzirati nastalu situaciju sa sanbdijevanjem, ali sa druge strane imamo i situaciju da ti lijekovi nisu registrirani za upotrebu u tim indikcijama, odnosno indikaciji COVID-a 19 i to je isto tako pitanje sistema. Da li se može na osnovu tzv. interventnog sistema uvoza riješiti ova situacija i omogućiti nesmetan uvoz lijekova u BiH,” istakao je generalni direktor farmaceutske kompanije “Roche” dr Adnan Filipović.

Opšta bolnica u Sarajevu predstavlja pozitivan primjer snabdjevenosti potrebnim lijekovima u antikogulantnoj terapiji. Poručuju, ako nekog lijeka nestane imaju zamjenu.

“Sad za sad nema nestašice. Mi smo sve učinili s obzirom da čujemo te vijesti da je u gradu da ima problema sa atikogulantnom terapijom. Mi smo se potrudili, odnosno naš menadžment se potrudio da nabavi te lijekove. I ako slučajno nestane jednog imamo adekvatne zemjene u adekvatnoj dozi i potpuno isti lijek se može naći,” rekao je iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš“ dr Ednan Drljević.

U skladu sa plemenitom strukom koju obavljaju, medicinari poručuju da čine, i da će i dalje činiti sve potrebno, u cilju zaštite i liječenja građana.

BHRT