Kada će se održati ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju?

Središnje izborno povjerenstvo BiH uputilo je zahtjev Vijeću ministara za izdvajanje financijskih sredstava za održavanje ponovljenih izbora u Srebrenici i Doboju.

O odobrenju tih sredstava ovisi i kada će biti održani izbori.

[embedded content]

Izborni zakon predviđa da to bude najkasnije 14 dana od pravovaljanosti odluke SIP-a.

Prema Izbornom zakonu ponovljeni izbori se financiraju pola iz proračuna, za troškove SIP-a, a pola iz lokalnih zajednica.

SIP se danas obratio Vijeću ministara BiH za novac.

ŽELJKO BAKALAR, predsjednik SIP-a BiH

Pošto znate da su u izbornom zakonu rokovi jako kratki, da se očekuje od nas brzo relativno brzo provođenje tih ponovnih izbora i od reakcije Vijeća ministara ovisit će provedba ovih izbora i datum raspisivanja…

A novac, tvrdi predsjedatelj Vijeća ministara, bar onaj iz proračuna, neće biti problem.

ZORAN TEGELTIJA, predsjedatelj Vijeća ministara

Za održavanje ponovljenih izbora na pojedinim biračkim mjestima u Srebrenici i Doboju postoji dovoljno sredstava.

Lokalne zajednice ne bi trebale imati financijskih problema zbog provođenja ponovljenih izbora. To su nam rekli u Doboju, ali i nadležni u Srebrenici, iako financijska situacija u ovoj općini nije sjajna, s obzirom na to da je sada na privremenom financiranju.

MLADEN GRUJIČIĆ, načelnik općine Srebrenica

S obzirom n to da su u 2020. godini predviđena sredstva za izbore od nekih 80 tisuća maraka, mi smo prešli na priuvremeno financiranje. Tu imamo jednu čertvtinu, a mi ćemo se truditi da osiguramo sredstva da bi se u zakonskom roku, odnosno previđenom roku, mogli provesti izbori.

A kada je riječ o roku u kojem izbori moraju biti ponovljeni, Izborni zakon je jasan, kaže bivši član SIP-a.

VEHID ŠEHIĆ, bivši član SIP-a BiH

Jasan je u smislu da se izbori moraju održati kad se radi o ponovljenim izborima u roku 14 dana od dana pravovaljanosti odluke SIP-a, kako je ona od jučer pravovaljana, teče rok za održavanje izbora u roku 14 dana.

Šehić dodaje da treba voditi računa da u izbornom procesu ne sudjeluju oni članovi biračkih odbora na čijim mjestima su utvrđene izborne nepravilnosti koje su doprinijele da se izbori ponište. Sastav lokalnih izbornih povjerenstava se ne može mijenjati.

VEHID ŠEHIĆ, bivši član SIP-a BiH

Općinsko izborno povjerenstvo Srebrenica i Gradsko izborno povjerenstvo Doboj, jer nema tko da ih imenuje s obzirom na to da tamo nije konstituirana predstavnička vlast, tako da će izbore provoditi sadašnji sastavi izornih povjerenstava na lokalnoj razini.

A Inicijativa moja adresa Srebrenica priopćila je da će razmotriti mogućnost nesudjelovanja u ponovljenom izbornom procesu, zbog, kako kažu, novonastalih okolnosti.

ALIJA TABAKOVIĆ, Moja adresa Srebrenica

Da je apelacijski odjel Suda odbio naš prigovor za dijasporu, da smo zakinuti za dva vijećnička mandata, ovu političku atmosfru i situaciju tko је tko inače, a vidjeli smo jučer poziv Mladena Grujičića za otcjepljenje Republike Srpske.

U SIP-u poručuju da s obzirom na to da su, kako je rekao predsjednik SIP-a brzo reagirali, da i druge nadležne institucije brzo reagiraju kako bi izbori bili provedeni.

BHRT