Kada će lijek “Favira” biti dostupan u apotekama u BiH?

Bosna i Hercegovina dobila je prvi dio donacije od 950 pakovanja lijeka “Favira”, iz Turske. Riječ je o lijeku koji se koristi u borbi protiv Kovida-19. Stručnjaci tvrde- da se lijek pokazao efikasnim u prvoj fazi liječenja oboljelih od koronavirusa. Građani se samoincijativno odlučuju za njegovu nabavku, na crnom tržištu i po nekoliko puta većim cijenama.

[embedded content]

Favira, lijek koji se koristi u borbi protiv Kovida-19, nije dostupan u ljekarnama u Bosni i Hercegovini, no može se pronaći na crnom tržištu, za nekoliko stotina maraka. Tome svjedoči i naša sugovornica. Nakon konzultacija sa stručnjacima, odlučila se za nabavu ovog lijeka.

“Ono što znam ona se prodaje za 300 maraka na crno. Kažu da u Republici Srpskoj ona košta oko 480 maraka. U našim apotekama je nema. Kada govorimo o Faviri moram reći da smo je mi uzeli na svoju odgovornost, ali zahvaljući tome što ju je preporučio čovjek iz struke, koji radi medicinu 20 godina, ali je na svoju odgovornost ne bi preporučila nikome”, istakla je Senka Kurt.

Ovaj lijek nije dobio dozvolu državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Za izdavanje rješenja za interventni uvoz nadležna su entitetska ministarstva zdravlja, odnosno, Odjel za zdravstvo Brčko distrikta, tako će biti i u ovom slučaju, tvrde stručnjaci.

“Sve dok lijek ne bude registrovan od strane agencije za lijekove i medicnska sredstva u BiH, on se može uvoziti dozvolama za interventi uvoz, ukoliko su iskazane intervente potrebe građana, kazala je predsjednica komore magistara farmacije FBiH Zahida Binakaja.

Realizaciju preuzimanja ove donacije preuzela je Opća bolnica.

“To će naši farmaceuti završiti, sve ono što je potrebno. Važno je da je lijek došao, sada idemo da izvršimo sve neophodne procedure, i sve ćemo završiti do zadnjeg”, rekao je Gavran Kapetanović.

Ovaj lijek su već koristili pacijenti oboljeli od koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

“Prema našim iskustvima, koja još nisu naravno naučno I znanstveno dokazane, jednostavno po iskustvima, bilo je dosta dobro prihvaćeno I bilo je dosta ljudi koji nisu razvili neke teže sipmtome, samo što još uvijek nemam potvrđenu naučnu studiju da to opravdamo,” kazao je šef covid odjeljenja u općoj bolnici Prim. Abdulah Nakaš, Ednan Drljević.

Preostali dio donacije od gotovo više od 9 tisuća pakovanja Favire očekuje se u narednim danima. A u suradnji sa nadležnim entitetskim ministarstvima zdravlja bit će raspoređen po svim kantonalnim bolnicama, te će pacijentima biti dostupan besplatno.

BHRT