Južna Koreja spremna vakcinisati 52 miliona ljudi

Predsjednik Južne Koreje izjavio je da će ta zemlja u fazama nuditi besplatnu vakcinaciju protiv Covid-19 svim svojim građanima.

Vlada je ranije najavila da će vakcinacija započeti u februaru. Južnokorejski zvaničnici rekli su da će imati vakcine za 52 miliona ljudi.

Zvaničnici kažu da će izraditi detaljne planove za vakcinaciju kasnije ovog mjeseca. Kako su naveli, oni koji se preporučuju za prvu fazu vakcinacije bit će medicinsko osoblje, starije osobe, odrasli s hroničnim bolestima, policija i vojnici.

Nakon rasta koji je trajao sedmicama, broj slučajeva virusa u Južnoj Koreji polako se usporava usljed rigoroznijih mjera koja uključuju zabranu okupljanja više od četvero ljudi.

Ranije danas, Južna Koreja prijavila je 451 novi slučaj zaraze, što je prvi put da joj dnevni pad padne ispod 500 u 41 dan. Ukupan broj u zemlji iznosi 69.114, uključujući 1.140 smrtnih slučajeva.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in rekao je da “kraj mračnog tunela konačno izlazi na vidik”. Dodao je da će se vlada potruditi da dodatno zaustavi epidemiju.

BHRT