Jurišić: Tekst Krivičnog zakona RS je pravna nakaza. Zbog čega su građani ostali ravnodušni?

Podijeli članak:

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić je komentarisala izmjene Krivičnog zakona u bh. entitetu RS kojima se uvodi kriminalizacija klevete.

Njenu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Dugo se u Bosni i Hercegovini nije toliko u javnosti govorilo o jednom zakonu kao što je to u slučaju kriminalizacije klevete. Uoči večerašnjeg razgovora u studiju FTVa razmišljala sam šta je to novo što do sada nismo rekli o izmjenama Krivičnog zakonika RS-a. Zbog čega su građani ostali ravnodušni? Oni su uvjereni da treba sankcionirati govor mržnje. Kriminalizacijom klevete taj cilj se ne postiže već predanim radom tužilaštava i sudova, jer je govor mržnje krivično djelo u našim zakonima. Naravno, zakone treba modificirati i olakšati procesuiranje svih onih koji javno ili anonimno objave kako ‘nas nisu pobili dovoljno’.

A sada o samom Krivičnom zakoniku…tekst koji će ove sedmice usvojiti poslanici u Narodnoj skupštini RS pravna je nakaza. Svi koji za ovakav zakon glasaju, biće odgovorni za dovođenje građana u zabludu da će za klevetu dobiti satisfakciju na sudu. Naprotiv. Novčane kazne koje budu eventualno izricane i izvršene, ićiće u budžet. A građani neće dobiti ni novčanu satisfakciju za duševnu bol, ni izvinjenje, ni objavu presude.

Zato je obmana da se ovim zakonom štiti interes građana. Sutra diskutuje, a u četvrtak većina u Narodnoj skupštini RSa gasi slobodu, a građani postaju potencijalni kriminalci za sve što iznesu iz ličnog i porodičnog života ‘nekog lica'”, poručila je Jurišić.

Podsjetimo, Narodna skupština RS bi na sjednici zakazanoj za danas, 18. jula trebala da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojim je između ostalog predviđeno da se kleveta tretira kao krivično djelo, a propisane su i novčane kazne.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić je komentarisala izmjene Krivičnog zakona u bh. entitetu RS kojima se uvodi kriminalizacija klevete.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine u Velikoj dvorani općine Jajce održana je Izvještajna...

Nekadašnji bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Senad Lulić gostovao je u italijanskom podcastu Croquetas gdje je...

Informaciju da Agencija za lijekove ubrzava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe objavio je na...

Pluralizam i demokratija u strankama? Da, ali ne u BIH. Predsjednici stranaka uglavnom se...

Marko I. (45) pomogao je Mirnesi S. (42) da ukrade 1,25 miliona eura od...

Svako spuštanje cijena u vrijeme kontinuiranih poskupljenja je dobro došlo. No, koliko će ono...