Jajce Online
GLOBUS

Još uvijek ima branitelja u Azovstalu koji se nisu predali Rusima. Pogledajte kakve je moćne fotografije danas objavio vojnik Azova: ‘Ovo je mjesto moje smrti i mog života‘

Nakon epske borbe koju su pružali iz mariupoljske čeličane Azovstal, veći dio boraca Azova predali su se Rusima, no u podzemnim tunelima još uvijek ima ukrajinskih junaka.

Jučer je zamjenik zapovjednika bojne Svjatoslav Palamar objavio videoporuku na Telegramu u kojoj je kazao kako je vojno vodstvo Azova i dalje u prostorijama pogona Azovstal. „Odvija se određena operacija čije detalje neću iznositi. Zahvaljujem cijelom svijetu i Ukrajini na podršci. Vidimo se”, poručio je kratko.

Vojnik Dmitro Kozacki, koji je inače bio šef press službe branitelja Mariupolja, svakodnevno objavljuje moćne fotografije iz utrobe čeličane koje malo koga mogu ostaviti ravnodušnima. Danas je uz fotografiju objavio i dramatičnu poruku:

„To je to. Hvala ti na skloništu, Azovstal. Mjesto moje smrti i mog života”, napisao je na Twitteru.  

Kasnije je dodao: “Inače, dok sam u zatočeništvu ostavit ću vam fotografije u najboljoj kvaliteti, slati ih na sve novinarske nagrade i foto natječaje, ako nešto osvojim bit će jako lijepo nakon izlaska. Hvala svima na podršci. Pozdrav do novog susreta“.

Prije četiri dana, Kozacki je iz Azovstala objavio i ovu iznimnu fotografiju:

Mladenka i udovica 

Dok je vani trajalo žestoko bombardiranje, Dmitro je snimio i potresnu ispovijest ukrajinske vojnikinje Valerije Karpilenke koja je postala nevjesta, supruga i udovica u Azovstalu. I to sve samo u tri dana.  

Valerija i Andrija junački su se borili, rame uz rame u opkoljenoj čeličani, a onda su se 5. svibnja odlučili vjenčati. Čeličanu su Rusi toga dana, kao i idućih gađali svom snagom s neba, mora i kopna. Tri noći kasnije, 8. svibnja, novopečeni mladoženja je ubijen.

– Bio je moj zakoniti muž tri dana, no ostat će moja ljubav zauvijek, kazala je Valerija dodavši da će joj od njezina brižna supruga ostati prezime, njegova draga obitelj i sjećanje na zajedničko vrijeme. Pokojnom suprugu je j obećala da će preživjeti opsadu i nastaviti živjeti za njih oboje.

Vjenčano prstenje mladenci su sklepali od zlatnog papira.

Zapjevao Stefaniju

Nakon što su Ukrajinci pobijedili na Eurosongu, Dmitro je s prve crte bojišnice otpjevao pobjedničku pjesmu Kalush Orchestra. Dok je pjevao “Stefaniju” iz Azovstala, u pozadini su se čule detonacije, no to ga nije obeshrabrilo da nastavi pjevati pjesmu koja je postala oda ukrajinskim majkama.

“Čestitamo grupi Kalush Orchesta na pobjedi na Euroviziji iz samog srca Mariupolja. Hvala vam na podršci!”, napisao je na svom profilu. ako je frontmen grupe Oleh Psyuk napisao pjesmu za svoju majku, ona je nakon početka rata postala jedan od simbola borbe Ukrajinaca protiv ruske invazije.

Povezane vijesti

Ruska inačica McDonald‘sa zapela na osnovnom sastojku niti mjesec dana nakon što se povukao američki original

admin

U Rusiji se zbog sankcija vlasnici automobila hvataju za glavu: čak ni popularna Lada nema rezervnih dijelova, a kamoli zračne jastuke ili ABS

admin

Procurila jeziva snimka razgovora ruskog vojnika s majkom, opisuje joj gnjusne metode mučenja koje nazivaju ‘21 ruža‘ i ‘bačva‘. Priznaje joj da je uživao, ona se smije…

admin