Johann Sattler i 13 ambasadora dolaze u Jajce

Podijeli članak:

Dan Evrope se obilježava širom Bosne i Hercegovine nizom događaja koji se održavaju u gradovima kao što su Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Tuzla, Brčko, Travnik i Jajce. Ovaj važan datum slavi bogatstvo kulture, tradicije i naslijeđa na kontinentu, kao i zajedničke ciljeve ka unapređenju kvalitete života građana širom Europe, piše Jajce Online.

U sklopu obilježavanja Dana Evrope, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler, zajedno s 13 ambasadora i šefova misija zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini, posjetit će Jajce i Travnik 11. i 12. maja.

Tokom posjeta, ambasadori će se susresti s lokalnim zvaničnicima, aktivistima civilnog društva, poduzetnicima, mladima i sportašima. Posebno će se fokusirati na razmjenu ideja i iskustava kako bi se dalje unaprijedili odnosi između Bosne i Hercegovine i Europske unije.

Četvrtak, 11. maja, 11:15 – Proslava Dana Evrope u Jajcu

Proslava će se održati u Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu. Delegacija ambasadora sastat će se s načelnikom Jajca, Edinom Hozanom, i drugim lokalnim zvaničnicima kako bi razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa. Ovom prilikom će se obratiti medijima:

  • Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini,
  • Edin Hozan, načelnik Jajca.

Četvrtak, 11. maja, 19:45 – Koncert klasične glazbe “Oduvijek u srcu Evrope”

Koncert će se održati u Srednjoškolskom centru u Travniku, a izvest će ga talentirani učenici Osnovne muzičke škole Travnik. Njihove izvedbe renomiranih klasičnih numera bit će središnji dio obilježavanja Dana Evrope u Travniku. Na koncertu će se obratiti medijima:

  • Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini,
  • Kenan Dautović, načelnik Travnika.

Koncert klasične glazbe “Oduvijek u srcu Evrope” pružit će posjetiteljima priliku da uživaju u izvanrednim glazbenim izvedbama mladih talenata. Ovaj događaj simbolizira snagu umjetnosti i kulture kao mostove koji povezuju ljude iz različitih dijelova Europe.

Obilježavanje Dana Evrope u Jajcu i Travniku ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu jer ističe njezinu integraciju i suradnju s Europskom unijom. Kroz susrete s lokalnim zvaničnicima, aktivistima civilnog društva, poduzetnicima, mladima i sportašima, ambasadori i predstavnici EU nastoje produbiti veze s lokalnom zajednicom i podržati napore za daljnji razvoj zemlje.

Bosna i Hercegovina je partner Europske unije, a obilježavanje Dana Evrope pruža priliku za promociju europskih vrijednosti, demokracije, ljudskih prava i ekonomskog razvoja. To je i prilika za građane Bosne i Hercegovine da se bolje upoznaju s Europskom unijom, njenom kulturom, vrijednostima i mogućnostima koje pruža.

Proslava Dana Evrope u Jajcu i Travniku ističe važnost dijaloga, suradnje i zajedničkog rada na postizanju zajedničkih ciljeva. Integracija u Europsku uniju pruža mogućnost za daljnji razvoj Bosne i Hercegovine, jačanje gospodarstva, stvaranje novih radnih mjesta te osiguravanje većeg kvaliteta života za građane.

Ujedinjeni u slavlju kulture, tradicije i zajedničkih ciljeva, građani Bosne i Hercegovine pridružuju se ostalim europskim narodima u obilježavanju Dana Evrope. Ovaj dan je prilika da se proslavi bogatstvo raznolikosti, razumijevanje među narodima i jačanje međusobnih veza.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Kada tražimo smještaj na putovanju, bazen će često biti razlog koji će nekom mjestu...

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...