Jezičke vratolomije Evropske unije: Iz Brisela stigla ispravka koja se odnosi na izvještaj o BiH

Podijeli članak:

Delegacija Evropske unije u BiH oglasila se saopćenjem u kojem se navodi ispravka koja se odnosi na Izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine na putu ka EU.

Naime, dosta polemike u javnosti napravila je formulacija u kojoj se navodi kako će Evropska komisija preporučiti otvaranje pristupnih pregovora kada Bosna i Hercegovina ispuni uslove.”Željeli bismo jasno naglasiti da Evropska komisija ‘preporučuje’ otvaranje pristupnih pregovora sa BiH kada se postigne neophodan nivo usklađenosti”, naveli su iz Delegacije EU u BiH.

Također, naglasili su kako se ranija formulacija rečenice briše.

“Upotreba ‘preporučit će’ u ranijoj verziji izvještaja o zemlju kao i u objavi Komisije bila je greška”, poručili su.

Ono što je zanimljivo, u objavi Evropske komisije koja se odnosi na izvještaj o Bosni i Hercegovini i dalje stoji stara formulacija koja se odnosi na preporuku o otvaranju pregovora.

“Nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU u februaru 2016. godine, Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 ključnih prioriteta kako je navedeno u Mišljenju Komisije iz maja 2018. godine. Nakon što Komisija ocijeni da je Bosna i Hercegovina postigla neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo, Komisija će preporučiti otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji”, naveli su.Na jučerašnjoj konferenciji za medije, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je naglasila kako će pregovori biti otvoreni onda kada budu ispunjeni uslovi za to, odnosno kada se postigne neophodan stepen usklađenosti s kriterijumima EU.

“Evropska komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom kad se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo. Komisija će izvijestiti Vijeće EU do marta 2024. o napretku”, kazala je.

Istaknula je razloge za i protiv otvaranja pregovora sa BiH koji su navedeni i u samom izvještaju EK.

“U BiH prepoznajemo da ima cijeli niz koraka koji su poduzeli kao što je brzo formiranje Vijeća ministara, njihova predanost cilju koji je pristupanje EU i to je dovelo do napretka u borbi protiv organizovanog kriminala, pranja novca i terorizma, ali primjećujemo sa zabrinutošću da je RS donijela niz protivustavnih zakona”, kazala je.

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...

Ta gospođa dotična meni dolazi u autobus malo jače od 6 mjeseci i pravi...