Jezero: Sutra okrugli stol o geološkim istraživanjima

Podijeli članak:

U organizaciji Opštine Jezero i načelnice Snežane Ružičić, 17. oktobra u prostorijama Osnovne škole ”Vuk Karadžić” u 16 sati održat će se treći okrugli stol na temu “Istraživanje ruda na području opštine Jezero”.

Na području opštine Jezero uveliko se vrše geološka istraživanja koje obavlja kompanija Lykos Balkan Metals, tačnije njena poslovnica SNK metali. Ova istraživanja na Sinjakovu, Bagu i Otomalju/Hotomalju sve do skoro bila nepoznanica za stanovnike Jezera.

Rijeka Pliva je najveće izvorište pitke vode u Evropi, a i omiljena je destinacija ribara iz cijelog svijeta zbog neprocjenjivog bogatstva brojnih vrsta riba

– U Jezeru se ugrožava prirodni krajolik i sva njegova dobra, ljekovito jezero Đol, tok Plive koji stvara najveće prirodno jezero u BiH – Plivska jezera kao i sami vodopad u Jajcu koji je uvršten među 12. najljepših na svijetu. Također, zbog odvoza iskopina uveliko je ugrožena statika mostova u Jezeru, kao i već dotrajale ceste, već su ranije poručuli aktivisti Jezera.

Podsjećamo, stanovnici Jezera i Jajca u subotu su se spontano okupili da iskažu nezadovoljstvo zbog ovih geoloških istraživanja.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Protekli vikend održana je Velika nagrada Monaka, a najbolje vozače Formule 1 pratili je...

U posljednje vrijeme naša reprezentacija je iz dijaspore dobila nekoliko kvalitetnih igrača (Dedić, Gazibegović,...

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...