Jezero: Pronašli zlato na novoj lokaciji, aktivisti smatraju da se s tim samo obmanjuje javnost

Podijeli članak:

Kompanija Lykos Balkan Metals Bijeljina danas je potvrdila prisutnost novih zlatonosnih geoloških formacija na teritoriji općine Jezero kod Jajca. Ova nova otkrića su se pojavila na lokalitetu Zekilova kosa, koji se nalazi sjeverozapadno od prethodno istraživanog lokaliteta Hotomalj, unutar istražnog polja Sinjakovo, piše Jajce Online.

Iz kompanije Lykos su rekli, da nedavna analiza provedena u renomiranim svjetskim laboratorijima potvrdila je postojanje značajnih količina zlata na lokalitetu Zekilova kosa. U pojedinim dijelovima tog lokaliteta, pronađene su koncentracije zlata koje dosežu i do 4,89 grama po toni.

– Dodatna laboratorijska analiza uzoraka identifikovanih nedavnim geološkim i geofizičkim istraživanjem značajno je povećala naš istraživački interes za lokalitet Zekilova kosa. Dalje praćenje ovih izvrsnih rezultata bez sumnje je opravdano, a očekujemo da ćemo što skorije dobiti i saglasnost lokalne samouprave za nastavak geoloških istraživanja. Naši geolozi su, sistematičnim istraživanjima tla, otkrili uzbudljive površinske anomalije u područjima koja nikada nisu bila predmet modernih geoloških istraživanja. Naša kompanija je sprovela ove geološke aktivnosti uz konsultacije sa svim meritornim faktorima, dakle, predstavnicima lokalnih zajednica i geološkim stručnjacima, stavljajući strogi fokus na ekstremno važnu praksu zaštite životne sredine,” poručio je Mladen Lujić, izvršni direktor kompanije Lykos Balkan Metals pa dodao:

-Radujemo se nastavku geoloških istražnih radova na navedenom lokalitetu i transparentnom objavljivanju eventualnih značajnih rezultata istraživanja jer su takvi nalazi od izuzetnog značaja, kako za našu kompaniju, tako i za samu lokalnu zajednicu, ali i za Republiku Srpsku.

Reakcija aktivista

Nakon ove objave, uslijedila je brza reakcija aktivista iz Jezera koji se protive geološkim istraživanjima. Aktivisti su već ranije izrazili svoju zabrinutost zbog potencijalnih ekoloških i društvenih posljedica rudarenja zlata na tom području. Oni tvrde da bi eksploatacija zlata mogla dovesti do zagađenja voda, degradacije okoliša i narušavanja prirodnih ekosustava koji su ključni za lokalnu floru i faunu. Također ističu da bi buduća rudarska aktivnost mogla imati negativne socijalne i gospodarske utjecaje na lokalnu zajednicu.

– Kad se god donosi neka važna odluka, Lykos pronađe zlato i nastavlja da spinuje javnost!  Večeras svi na proteste u Mrkonjić Grad, a sutra odbornici iz ovoga grada trebaju dobro da razmisle šta rade svome narodu. Rudnici neće donijeti ekonomski razvoj, veće raseljavanje! Bolje bi bilo da se potraže zdrave investicije i projekte, kako bi se osnažio turizam, poljoprivreda ili da se otvori neka manja tvornica. Izgovora nema, svi u Mrkonjić! Dosta je laži i spinovanja javnosti, poručili su na FB stranici Stop rudnicima u dolini Plive.

Važno je spomenuti da je odbornik u Skupštini opštine Mrkonjić Grad, Sergej Milanović, nedavno objavio video u kojem poziva sve građane da se pridruže protestnom okupljanju protiv geoloških istraživanja. Milanović ističe da kao odbornici nemaju pristup cjelokupnoj dokumentaciji i da im se očekuje da podrže odluku na Skupštini bez dovoljno informacija. Protest je najavljen za večeras u 18 sati ispred zgrade Općine Mrkonjić Grad, s ciljem da građani izraze svoje nezadovoljstvo i zahtijevaju veću transparentnost i uključivanje lokalne zajednice u proces donošenja odluka o geološkim istraživanjima.

Ovaj protest odražava rastuću zabrinutost i frustraciju među lokalnim stanovništvom zbog nedostatka informacija i uključivanja u donošenje odluka koje mogu značajno utjecati na njihovu zajednicu.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...