Jezero: Obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima

Podijeli članak:

Trideseta godišnjica od zločina počinjenih nad Bošnjacima u Jezeru, MIZ Jajce, obilježena je tradicionalno i dostojanstveno.

Nakon izvođenja himne Bosne i Hercegovine prisutnima se u ime domaćina obratio mjesni imam, Semin-ef. Česo, koji je i predsjednik udruženja “3.juni” Jezero.

Poruke sjećanja i pouke iz prošlosti za sigurniju budućnost uputili su i načelnik općine Jajce, Edin Hozan, dr. Amir Kliko s Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i glavni imam MIZ Jajce Zehrudin-ef. Hadžić, prof.

Načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić i Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH prisutnima su uputile pisma namjere umjesto svog ličnog obraćanja.

Sadržaj današnjeg sjećanja na 57 nevino stradalih Bošnjaka Jezera upotpunjen je i učenjem Ja-sina, dove, mevluda, ilahija i kasida i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u haremu Sultan-Bajazidove džamije u Jezeru.

Traže pravdu i kažnjavanje zločinaca

Sud BiH je izrekao prvostepene presude bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije RS, Miloradu Saviću, Mirku (Špire) Pekezu i Mirku (Mile) Pekez.

Odlukom Ustavnog suda BiH iz 22 oktobra 2013. godine ukinuta je drugostepena presuda Pekezu i drugima zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. Puštanjem 18. novembra 2013. godine došlo je do traumatizacije preživjelih i porodica ubijenih.

Porodice ubijenih traže da konačno budu pronađeni preostali posmrtni ostaci, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje zločinaca.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sutra će na mezarju Stražba Bulićima u Jajcu biće ukopano tijelo Begana Majdanca, koji...

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...