Jemenska milicija Houthi osudila Pompeov potez

Jemenska Houthi milicija osudila je potez američkog državnog sekretara Mikea Pompea da je proglasi “terorističkom grupom”.

“Odluka Trumpove administracije da proglasi Ansar Allah terorističkom grupom je za osudu, i mi imamo pravo da odgovorimo Trumpova administracija izvor je terorizma”istaknuo je navodi Mohammed Ali al-Houthi lider Hothi milicije.

Pompeo je u nedjelju navečer objavio da će State Department izvijestiti Kongres o svojoj namjeri da proglasi jemensku grupu Houthi, poznatu kao Ansar Allah, stranom terorističkom organizacijom.

Pompeo je takođe uvrstio trojicu čelnika grupe Houthi, među kojima i njenog čelnika Abdulmalika al-Houthija, na listu terorista.

U reakciji na kritike humanitarnih agencija, Pompeo je izjavio da je State Department pripremio plan sprečavanja posljedica takvog poteza na humanitarne aktivnosti i dostavu pomoći Jemenu.

Jemen je zahvaćen građanskim ratom od kraja 2004. kada su proiranski Houthi pobunjenici preuzeli kontrolu nad nekoliko sjevernih pokrajina i protjerali međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija iz prijestonice Sanaae.

U ratu su ubijeni deseci hiljada ljudi, raseljeno je četiri miliona ljudi, a Jemen je gurnut na rub gladi, prenosi Xinhua.

BHRT