Jemen: Husi za napad na aerodromu u Adenu optužili prosaudijsku koaliciju

Pobunjenički jemenski pokret Husi osudio je bombaški napad koji se dogodio u srijedu na aerodromu u Adenu i za eksplozije optužio zaljevske koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom.

Novinska agencija bliska proiranskom pokretu Husi SABA prenijela je saopćenje u kojem međunarodno nepriznata pobunjenička vlada iz Sane osuđuje teroristički napad na aerodromu u Adenu.

Pobunjenici Husi tvrde da su napad izvele oružane grupe koje su formirale prosaudijske koalicione snage koje su proteklih godina izazvale dodatne podjele na jugu Jemena.

“Teroristički napad u Adenu je bio planirani teroristički napad na civile kojeg su izvele terorističke grupe koje imaju podršku posrnulih koalicionih snaga“, navodi se u saopćenju.

Tri snažne eksplozije odjeknule su na aerodromu u Adenu u srijedu ujutro i to u trenucima kada je na aerodrom sletio avion iz Rijada sa novoizabranim članovima jemenske vlade.

U eksplozijama je poginulo najmanje 26, a ranjeno je više od stotinu ljudi.

Međunarodno priznata jemenska vlada iz Adena za napad je optužila pobunjenički pokret Husi, koji su odbacili bilo kakvu povezanost sa tim napadom.

BHRT