Jednomjesečni pritvor za Dupovca i Mutapa

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je jednomjesečni pritvor Hasanu Dupovac i Zijadu Mutap zbog organizovanog kriminala, a vezano za”Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela i Protuzakonito posredovanje” u slučaju ubistva Dženana Memića.

“Osumnjičeni se terete za učinjenje krivičnog djela Organizovani kriminal iz člana 342. stav 1. i 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ FBiH) u vezi sa krivičnim djelima Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 1. KZ FBiH i Protuzakonito posredovanje iz člana 382. stav 2. istog Zakona”.

Optuženi su da su krili dokaze nakon čega je istraga odvedena u pogrešnom pravcu te je ubistvo mladića Dženana Memića zataškano, a zbog saobraćajne nesreće navodno su preocesuirani nevini ljudi Ljubo i Bekrija Seferović.

Hasan Dupovac je bivši načelnika MUP-a KS za saobraćajne istrage. Dupovac, je bio šef odsjeka za saobraćajne istrage u vrijeme kada je Dženan Memić ubijen. On je također uzimao i izjavu od Alise Mutap, bivše djevojke Dženana Memića, u prisustvu njenih roditelja.

Alisa Mutap je jedini svjedok događaja iz noći 8. februara 2016. kada je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede glave od kojih je i preminuo 15. februara 2016. godine.

BHRT