Search
Close this search box.

Jedini grad u regiji koji ne daje stipendije! Zašto?

Podijeli članak:

Poslijednjih godina Doboj je poznat  kao jedini grad u kojem su ponovljeni izbori 2020. godine, u kojem je srušena potpuno renovirana sportska dvorana i jedini grad u kom je nakon rata srušen Dom vojske. Kada se nastavi niz poznat je i kao jedini grad u regiji, ali i šire koji nema stipendije po jasno utvrđenoj konkursnoj proceduri.

U budžetu grada Doboja nije jasno definisana konkursna procedura dodjela stipendija i već preko 7 godina, postoji jedna veoma čudna praksa, navode iz Inicijativnog odbora za prikupljanje potpisa za peticiju da se stipendije ponovo dodjelju sa konkursnom procedurom. Inicijativni odbor je sakupio 1348 potpisa i predao peticiju u Gradsku upravu.

“Jako je široko to napravljeno i za tu pomoć može da aplicira bilo ko, ali ta pomoć se dodijeljuje na osnovu nekih paušalnih ocjena, ne na osnovu jasne konkursne procedure kako bi to trebalo biti kad je u pitanju stipendiranje i kad su u pitanju drugi  gradovi koji to rade na jedan normalan način kako bi i trebalo da se radi. Mi samo želimo tu stavku da prabcimo sa tog konta iz budžeta, to je neki iznos od 500 hiljada maraka, na jednu novu stavku koja će se zvati stipendiranje”, navodi Stefan Gavrić, predsjednik Inicijativnog odbora za prikupljanje potpisa

Stefan je bio student na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, Odsjek fizika, od 2012. do 2016. godine.

“U tom periodu zaista nije bilo konkursa, nije se imalo na šta predati znači u gradu Doboju, tadašnja opština Doboj, nije imala stipendije ni za uspiješne, ni za, ako se ja dobro sjećam bilo koju drugu kategoriju studenata i sjećam se dobro da su sve moje kolege iz svih drugih lokanih zajednica imale stipendije od svoje lokalne zajednice, oni su to primali, iznosi su varirali između 70 i 200 maraka, ali su svi imali i kada su pitali mene koliko ja primam stipendije od grada, moj odgvor je samo da ne primam ništa i da ne postoje predviđene stipendije u mom gradu za to”, kaže Stefan Kovačević, danas profesor fizike.

Inicijativu da se stipendije vrate podržali su mnogi građani.

“Stipendiju nemamo, nemamo uopšte pravo na stipendiju jer nije definisana budžetom našeg grada, stipendija je veoma važna kako za nas studente, tako i za roditelje zato što im pomaže u obrazovanju njihove djece”, kaže Davor Cvijanović, vanredni student FPN Univerziteta u Sarajevu.

“Mislim da ulaganje u obrazovanje jedino može da garantuje i generalno opstanak našeg društva ovdje i da garantuje neku bolju budućnost koju mi treba svi da podržimo kako bi imali sutra i penzioni fond, kako bi imali sve što treba jedno zdravo društvo u suštini da ima”,objašnjava Željko Stević, vanredni profesor na Saobraćajnom fakultetu u Doboju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, razloge zašto se pridružuje inicijativi.

U našem društvu većina ljudi ćuti, često jedni drugima kažemo ćuti ne talasaj da ne bi bilo gore i iznošenje kritike se obično vezuje za političke aktiviste, ali ovu inicijativu su podržali građani koji osjećaju odgovornost i sa politikom nemaju veze, jednostavno ne žele da nove generacije dožive njihovu sudbinu.

“Osjećam odgovornost kao neko ko radi u srednjoj školi, osjećam odovornost prema velikom broju svojih đaka koji imaju isti problem koji sam i ja imao. Za mene je da kažemo, taj brod isplovio, ja od tog nemam ništa, ali bih volio da oni imaju danas”, navodi Stefan Živković.

Gradska uprava na naše upite nije odgovorala.

(BN) Foto: BN

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vlasti u Grčkoj jučer su zatvorili arheološki lokalitet Akropolj, jer je tu zemlju zahvatio...

Novi izvještaj Boston Consulting Group, The Network i The Stepstone Group, a u koji...

Netflixov šestodijelni dokumentarac “Hitler and the Nazis: Evil on Trial” postavlja pitanje da li...

Bh. nogometni reprezentativac Amar Dedić jedna je od želja italijanskog prvoligaša Napolija koji je...

Osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Tako glasi jedan od 14...

Policija u Doboju sumnjiči najmanje dva izvršioca za krivično djelo teška krađa nad privrednim...