Jedini centar za odvikavanje od ovisnosti u RS koji daje šansu za novi život

Podijeli članak:

Više od dvije decenije, ukupno 23 godine pod motom „Dođi sebi, dok još imaš kome“ radi Centar za odvikavanje od ovisnosti „Marjanovac“ u Aleksandrovcu kod Laktaša. Kroz ovu komunu je za sve ovo vrijeme prošlo više od 800 ljudi, koji su imali problem s drogom, a više od 100 njih je uspješno završilo terapijski program, ne vrativši se nijednom obliku ovisnosti. Jedina komuna u RS daje šansu za novi život.

Centra za odvikavanje „Marjanovac“ u Aleksandrovcu već 23 godine razgovorom, radnom , kreativnom i sportskom terapijom pokušava izvući ovisnike iz pakla droge. Crtanje, šetnja, rad u vrtu, briga o životinjama, održavanje i uljepšavanje prostora u kome žive, samo su neke od vrste terapija koje koriste.

N1

Nažalost, kako ističu u centru, sve više svjedoče češćim slučajevima ovisnosti od narkotika. U početku svoga djelovanja, najviše slučajeva je bilo “navučenih” na heroin, dok u posljednje vrijeme sve je više ovisnika od kokaina i spida, priča Amata Anđelić, koordinatorica Centra “Marjanovac. Struktura ovisnosti se kaže promijenila.

“U početku su to bili heroinski ovisnici, prvo se eksperimentiše sa travom pa se pređe na ozbiljnije ovisnosti, kasnije dolazi spid, kokain, sintetičke droge, tako da je sada teže raditi sa ovisnicima nego što je to bilo ranije, struktura ovisnika zavisi od tržišta narkotika, a onda to zavisi od kupovne moći korisnika i zbog toga to ide u začarani krug”, rekla je Anđelić.

Dobra granica više ne postoji, kaže Anđelić. Sve je više maloljetnika koji posežu za upotrebom nekom vrstom narkotika.

N1

“Nažalost u društvu nema adekvatnog odgovora za maloljetničku ovisnost koja se sve češće javlja, eksperminetiše se sa 15 ili 16 godina, to je redovno, početak je nekad sa 12, 13 godina, mi radimo samo sa punoljetnim ovisnicima , imate oni koji su mlađi i koji kažu nisam još uvijek sve probao i prerano mi je stati, postoji i druga skupina koja je prema pedesetim i koji razmišljaju, od mog života nema ništa, krenuo sam kako sam krenuo, između 25 i 45 su oni kojima je zadnji voz, i idemo spasiti barem nešto od života što se može spasiti, tako da su oni najbrojniji”, kaže Anđelić.

Razlozi za probleme ovisnosti su brojni, ali sve kreće od eksperimentisanja. Potom slijedi uticaj društva i naposlijetku digitalni svijet. U društvu poljuljanih ljudskih vrijednosti i parole “ukoliko nisi kao ja ne možeš biti sa mnom”, ovakvi ili slični problemi češće će se javljati, upozorava Anđelić. Ali, kako ističe, u osnovi svih ovisnosti je bol.

N1

“Nije svako eksperminetisanje ovisnosnst, ali stvara ulazna vrata. Imaš pravo biti slab, lakše je pokleknuti nego se boriti, izazov je na mladima, u velikom su opterećenju kako odabrati zdravi način života, ako im nešto oduzmete, šta im novo dajete? Mi smo dobili pristup medijima ali se nismo kultuvirali i nismo prošli edukaciju, pogotovo mladi”, ističe Anđelić.

Problem je i velika sigurnost u “mogu uvijek stati”, a kako kaže Anđelić, jedini način je da ostanete čisti je da nikada ne probate. U društvu hedonizma i konzumizma, odgajaju se i djeca u porodici i školi. Zbog čega poručuje Anđelić, odgoj je najbolja prevencija.

N1

Centar “Marjanovac” jedina je komuna u RS. U Federaciji BiH djeluje ih šest: neke od njih pod patronatom javnog sektora, a neke u sklopu vjerskih zajednica ili nevladinih organizacija.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...