Search
Close this search box.

Je li zdrava hrana privilegija bogatih u BiH?

Podijeli članak:

Borovnice i maline skuplje i od mesa. Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu na ranije godine. Iako je o pozitivnim učincima na zdravlje izlišno govoriti, uz nekoliko stotina maraka kojima treba pokriti sve račune i mjesečne obaveze, zdravo na tanjiru značajnom dijelu bh. građana postaje sve više nedostižno.

Cijene kilograma voća – borovnica, malina i trešanja – dostigle cijenu kilograma mesa u mesnicama u Bosne i Hercegovine. Iznimno visoke cijene u usporedbi sa standardom građana, gotovo dvostruko skuplje nego lani.

Je li rast cijena voća i povrća bio neizbježan? Potražili smo odgovor Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine.

“Došli smo u situaciju na koju upozoravamo godinama, nema zaštite domaće proizvodnje, nema ništa, a cijene sad diktira uvozni lobi. Ako se država bude nastavila ponašati ovako maćehinski, biće još gore”, ističe Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Cijene nisu iste na svim štandovima, a neki čak kažu i da prodaja ide bolje kada je roba skuplja. Saglasni su da cijene diktiraju dobavljači, kao i vremenski uslovi.

Kilogram malina i borovnica sada doseže čak 24 KM, dok su cijene jagoda i trešanja na pojedinim mjestima dostižu cijene od 9 i 10 KM po kilogramu. Izazov je to za mnoge kućne budžete, uz sve troškove života i nedostatna primanja.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U pojedinim dijelovima Australije u noći između petka i subote palo je više od...

Poznati bosanskohercegovački kantautor, muzičar i pjevač, Aldin Kurić, poznatiji kao Al'Dino, održat će svoj...

Adidas je povukao fotografije manekenke Belle Hadid iz reklama koje promovišu sportsku obuću koja...

Da kockanje kao navika i ovisnost ne poznje granice, pokazuju i najnoviji podaci iz...

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja se ove godine održala u Velikoj Britaniji...

Prošle sedmice građani Donje Suvaje pored Gračaca protestvovali su nakon što su prilikom radova...