Search
Close this search box.

Je li Njemačka “spustila loptu” u politici prema RS-u? Arnaut je dobio zvaničan odgovor

Podijeli članak:

Nakon posjete specijalnog izaslanika Njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina Bosni i Hercegovini, u okviru koje je održao i susret s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, u dijelu javnosti ovog entiteta navedena posjeta je protumačena kao „spuštanje lopte“ kada je riječ o njemačkoj politici prema rukovodstvu RS-a.

Ovo dolazi u momentu apsolutne antidejtonske politike predsjednika RS-a Milorada Dodika odnosno, kao nikada do sada, žestokih poteza usmjerenih ka podrivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. S tim u vezi, i izjava Sarrazina data tokom posjete BiH televiziji N1 u kojoj nije dao komentar o tome da li se Njemačka zalaže za smanjenje Bonskih ovlasti visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, izazvala je određene dileme i čuđenja.

Stalni kontakti

Fokus je kontaktirao ambasadora BiH u Njemačkoj Damira Arnauta traživši komentar o navedenoj posjeti kao i o samoj izjavi specijalnog izaslanika Njemačke za Zapadni Balkan.

-S obzirom da o ovoj temi imam stalne kontakte i u Bundestagu i Uredu predsjednika, Uredu kancelara i kao naravno i u MVP SR Njemačke, mogu potvrditi da je stav SR Njemačke nepromijenjen kada je u pitanju izuzetno čvrsta, nepokolebljiva podrška kako instituciji Visokog predstavnika općenito, tako i Christianu Schmidtu konkretno, kao i Bonskim ovlastima u punom kapacitetu. No, u pravu ste, kako je intervju g. Sarrazina ostao nedorečen po tom pitanju i s obzirom na prateće medijske špekulacije koje su se o tome pokrenule u BiH, još prošle sedmice sam zamolio g. Sarrazina za pojašnjenje – kazao je Arnaut za Fokus

On je za naš portal predočio odgovor koji je dobio iz Sarrazinovog ureda, kazavši da on dokazuje da su „te špekulacije bile potpuno neutemeljene jer odgovor ne ostavlja nimalo prostora za sumnju kada je u pitanju i njegova puna podrška za Visokog predstavnika i Bonske ovlasti“.

Stabilnosti i napredak

U odgovoru iz ureda Sarrazina odaslanom ambasadoru Arnautu pojasnili su kako Njemačka ostaje u potpunosti opredijeljena da podrži pune ovlasti visokog predstavnika u BiH.

-Ove ovlasti su ključne za stabilnost i napredak u Bosni i Hercegovini. Naše je čvrsto uvjerenje da se nadležnosti visokog predstavnika ne smiju smanjivati, a njegov položaj ne smije biti oslabljen. Trenutna politička dešavanja u Bosni i Hercegovini pokazuju da je neophodno ojačati sposobnost i volju bosanskih političkih aktera da provedu neophodne reforme potrebne za napredak ka članstvu u EU. Međutim, to se ne može postići slabljenjem bonskih ovlasti – jasna je poruka iz ureda specijalnog izaslanika Njemačke vlade za Zapadni Balkan.

Dodali su kako ostaju čvrsto opredijeljeni da podrže visokog predstavnika i njegovu ulogu u osiguravanju mira i stabilnosti u regionu.

-Nastavit ćemo blisko sarađivati s Bosnom i Hercegovinom i našim međunarodnim partnerima kako bismo osigurali da se neophodne reforme provedu i da Bosna i Hercegovina može uspješno nastaviti svoj evropski put. Njegove izjave u intervjuu ni na koji način nisu ukazivale na promjenu pozicije – pocrtali su iz Sarrazinovog ureda.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Danas u našoj zemlji sunčano vrijeme uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne...

Najnovije rangiranje QS World University Rankings: Europe 2025, koje obuhvaća 684 sveučilišta iz 40...

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...