Je li Beč grad bez mane?

Podijeli članak:

Kada bi postojalo svjetsko prvenstvo za najbolje gradove za život, Beč bi bio višestruki prvak.

Ovaj grad gotovo da nema mane. Na koju god stranu pogledali, sve je očaravajuće, sve je arhitektonski zadivljujuće.

Građani Beča imaju puno povjerenja u svoj grad, jer im pruža stabilnost, dobru infrastrukturu, zdravstvenu skrb, obrazovanje, kulturu, zabavu, a čak im je i klima blaga i umjerena.

Beč je i dom državljana 181. zemlje svijeta.

Teško se odlučiti koji je povijesni dio grada fascinantniji, gdje se više brine o održavanju. Dovoljno je samo provesti pola dana šećući krasnim perivojima i vrtovima najposjećenijeg Schönbrunna.

Najstariji austrijski dvorac pod zaštitom UNESCO-a godišnje obiđe dva milijuna turista, a i omiljeno je mjesto Bečana, posebice nedjeljom, za uživanje u zelenilu, miru i ljepoti.

– Grad je pun zelenila, opušta. Pedeset posto gradske površine je u zelenilu, parkovi, samo parkovi. Drugo, sigurnost je ovdje na jako, jako velikoj razini. U svako doba, dana i noći, možete se naći u bilo kojem dijelu grada i da ste sigurni. I ovdje grad živi 24 sata. Ali oni imaju svoj jedan lagani ritam. Svi rade, ali nema stresa, rekao je hrvatski Bečanin, sportski novinar Jure Burić.Voda u bečkom vodovodu dolazi s alpskih izvora i do glavnog grada Austrije stiže za samo 36 sati. U međuvremenu voda napaja dvije hidroelektrane, proizvodeći dovoljno struje za Beč.

Beč ima i jedan od najbolje organiziranijih javnih prijevoza u svijetu.

U Beču je čisto kao u apoteci. Kako su to postigli? Pa kombinacijom raznih mogućnosti za zbrinjavanje otpada. Primjerice, imaju čak 3650 automata s besplatnim vrećicama za pseći izmet, 29.000 javnih kanti za smeće, 16 gradskih deponija…

Kazne su visoke za one koji se ne drže jasnih pravila. Ako vas slučajno ulove da bacate opušak, platit ćete kaznu od 100 eura, a za gore prijestupe iznosi kazni idu do 2000 eura.

Kruna bečke zelene devize jest Spittelau, spalionica otpada stara čak 52 godine. Godišnje prerađuje 250.000 tona otpada, te tako ekološki prihvatljivim grijanjem opskrbljuje 60.000, a strujom 50.000 kućanstava.

Spalionica je i umjetničko djelo, koje je 1987. obnovio slavni bečki umjetnik Friedensreich Hundertwasser.

Beču se dosta dugo, kao jedina mana, prigovarao nedostatak sportskih sadržaja. Dunavski otok, 21 kilometar dugačak umjetni otok, riješio je i taj “problem”.

 

 

(HRT)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...