Jajce Online
JAJCEKULTURA

Jazz festival svjetskog glasa krajem juna u Jajcu

Početkom novembra 2019. godine u prepunoj dvorani Doma kulture održan je koncert prvog bendlidera iz Indonezije Dwiki Dharmawana.

Ovaj indonežanski umjetnik predstavio je vlastitu uzbudljivu i energičnu muziku zajedno sa talijanskim vokalistom Borisom Savoldellijem, jordanskim oudistom i gitaristom Kamalom Musallamom i izraelsko-britanskim bubnjarom i perkusionistom Asafom Sirkisom.

Koncert u Jajcu se organizirao u saradnji s izdavačkom kućom MuneJune Records i Ambasadom Indonezije, Domom kulture Jajce te jajačkim neprikosnovenim dvojcem, Borislavom Borom Kresojevićem-Kresom i Leonardom Pavkovićem.

Vođeni izvrsnim reakcijama publike, medija i muzičara, potaknule su ovaj dvojac na osmišljavanje višednevnog međunarodnog jazz festivala. Naime, Kresojević i Pavković uz pomoć lokalne vlasti i javnih ustanova poklonit će svome gradu još jedan jedinstven jazz doživljaj koji će se održati krajem juna.

Osim što žele oživjeti muzičku scenu u kraljevskom gradu, ova dva rođena Jajčana žele se odužiti rodnom gradu na neki način.

Ono što publika može očekivati u Jajcu je punokrvna svirka i uživanje u open air ljetnoj večeri sa sjajnim vokalistima i instrumentalistima. Program koji će se izvoditi je svakako dio svjetskog opusa jazz standarda, ali i nečeg što je dio habitusa domaćih autora.

Sastavljena je preliminarna učesnika, pa tako svoje nastupe će imati muzičari iz Amerike, Španije, Njemačke, Francuske, Rusije, Indonezije, Izraela… Kako saznajemo od samih organizatora postoji mogućnost da će neki učesnici otkazati svoje učešće, ali isto tako vode se pregovore s još nekoliko izvrsnih muzičara.

Održavanjem ovog festivala obogatit će se kulturna i muzička scena, ne samo Jajca, već i cijele Bosne i Hercegovine. Koncerti će se održati od 24. do 26. juna na jedinstvenoj lokaciji ispod vodopada i u centru grada.

U ambijentalnom prostoru na platou ispred katakombi planirana su druženja građana s umjetnicima.

Povodom 20 godina postojanje produkcijske kuće “MoonJune” pisac Dennis Rea je odlučio napisati knjigu i objaviti dokumentarac o našem Leonardu Pavkoviću. Nove zapise, ali i one filmske napravit će tokom boravka na festivalu u Jajcu.

Na svome FB profilu Leonardo Pavković je najavio ovaj vrhunski muzički događaj, koji će sasvim sigurno biti u rangu s onima koji se održavaju u Parizu, Berlinu, Rimu ili Tokiju. Osim što je najavio koncerte, on je prokomentarisao i moguću kandidaturu Jajca ove godine za UNESCO-ovu kulturnu baštinu.

– Nadam se da će UNESCO odobriti kandidaturu Jajca i 2023. godine možemo uraditi malo ambiciozniji događaj od ovoga, napisao je Pavković, koji nije zaboravio svoj rodni grad.

Jedan od najboljih nezavisnih diskografskih izdavača u Americi

Podsjećamo, Leonardo Pavković slovi za jednog od najvažnijih i najboljih nezavisnih diskografskih izdavača u Americi.

U Bariju je diplomirao portugalski jezik i književnost te brazilsku književnost. Proveo je više od pola godine u Angoli i São Tomé and Príncipeu između 1988. i 1989. radeći na mogućem magistarskom radu vezanom za afro-portugalsku povijest i književnost.

Iako je mogao imati sveučilišnu karijeru, odlučio se ipak otputovati u SAD i ostvariti sebi veliku želju da živi u New Yorku, a danas u španskom Toledu.

Kada je bio omladinac i skupljao ploče, nikada nije mogao ni pomisliti da s mnogim njegovim idolima ne samo da se upozna već je i sklopio prijateljstvo. MoonJune je kao projekt u početku bila je internetska stranica posvećena Pavkovićevom omiljenom engleskom inovativnom jazz-rock bendu Soft Machine s tzv. kanterburijske scene, da bi se 2001. godine, nakon što je upoznao saksofonista Soft Machinea, Eltona Deana, rodila ideja pokretanja istoimene izdavačke kuće.

Pavković je obišao i organizirao koncert u više od 80 zemalja svijeta.

 

 

(Jajce Online/E.Crnkić)

Povezane vijesti

Daorson, antički grad iz Stoca, postao inspiracija brojnim istraživačima

admin

Vuletić: Serija ‘Tender’ je na pravom putu da postane regionalni hit

admin

Henks: Imam dobrih filmova koji nisu dovoljno zapaženi

admin