Javnost uznemirena novim Tik Tok izazovima

Javnost je ponovo uznemirena novim TikTok izazovima. MUP Republike Srpske apelovao je na roditelje da provjere aktivnosti djece na društvenim mrežama nakon što je zaprimljeno obavještenje Interpola da je na Tik Toku najavljeno masovno samoubistvo mladih u Rusiji. Na sreću, informacija o nesretnim slučajevima nema, ali nadležni upozoravaju da je potreban oprez.

[embedded content]

TiK Tok ne prestaje da intrigira. Nakon izazova vjašanjem, ležanjem na cesti ispred automobila, sada poziv na masovno samoubistvo u lokalnoj TIK Tok grupi u Rusiji. Preventivno su izvršene provjere i u Bosni i Hercegovini kako bi se izbjegle negativne posljedice.

MIRNA MILJANOVIĆ, načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS

“Nemamo ni prijava ovih slučajeva, što ne znači da ne treba shvatiti ovakve vrste poziva sa dozom opreza jer smo svjedoci da smo imali i u svijetu i u našoj okolini slučajeva gdje su djeca postupala po tim izazovima na Tik Toku”, rekla je Miljanovićeva.

Bizarni izazovi na ovoj platformi za dijeljenje video sadržaja koji završavaju smrtnim ishodima sve su češći. Svaki drugi tinejdžer ima profil na ovoj društvenoj mreži što je ozbiljno upozorenje roditeljima.

ANKETA

“Mislim da roditelji treba da uprate, da vide šta se tu dešava. Ja pustim više crtane da gleda, ipak te mreže bi trebalo sankcionisati, zabraniti”
“Pregledam telefone, šta rade, s kim se dopisuju”
“Mora se pojačati brižnost, briga, ljubav roditelja prema djeci i boravak roditelja sa djecom”

Više se ne treba govoriti da je znanje moć već da se moć krije u tome kako se u tom znanju snalazimo zbog obilja dostupnih sadržaja, kažu stručnjaci i pozivaju roditelje da se upute u način funkcionisanja mreža koje koriste njihova djeca.

DARKO SOKOVIĆ, ekspert za novu pismenost

“Mlađe generacije su izuzetno digitalno spretne. Njima ne treba da se pouče kako se koristi telefon, ali im treba kurs pismenosti, šta je ono što mobilni telefon donosi, znači, kojim algoritmom im se sadržaji prikazuju. Šta znači određeni izazov”, kazao je Soković.

NERMINA VEHABOVIĆ RUDEŽ, psihologinja

“Nisam za zabrane, već da vam djeca zaista kažu ako već idu da gledaju nekoga, da vam objašnjavaju recimo šta to oni gledaju, šta ih oduševljava, istakla je Rudežova.

Iz MUP-a upozoravaju roditelje da vrše nadzor nad aktivnostima djece na društvenim mrežama. Ističu da zbog epidemiološke situacije nisu u mogućnosti organizovati predavanja u školama, ali da su upozoreni direktori da se zbog izuzetne važnosti, temama o bezbjednosti na internetu bave u okviru školskih časova.

BHRT