Japodski otoci idealno mjesto za ljubitelje adrenalinskih doživljaja

Podijeli članak:

U srcu raskošne zelene oaze, izdižući se ponosno iznad smaragdne rijeke Une, nalaze se Japodski otoci, skriveni raj u naselju Račić nedaleko od Bihaća. Ovaj biser kulturne i arheološke baštine zapanjuje svojom ljepotom i smatra se jednim od najljepših odredišta za istraživanje u Bosni i Hercegovini tijekom ljetnih mjeseci.

Ovdje možete uživati u raftingu na rijeci Uni, smještaju u predivnim drvenim kućicama i glampingu, filmskim projekcijama pod zvijezdama, ali i uvijek izvrsnoj domaćoj gastronomiji i neodoljivim bosanskim specijalitetima. U nastavku smo izdvojili smo nekoliko sjajnih razloga zbog kojih vrijedi posjetiti ovo magično mjesto, piše Punkufer.

Od Zagreba je ova zelena oaza udaljena tek tri sata vožnje automobilom, a u lijepom okruženju možete provesti ugodan dan, vikend ili pak cijeli tjedan. Japodski otoci čine pet riječnih otočića koja su međusobno povezana drvenim mostovima. Uz to, u blizini se nalazi zaštićeno područje Nacionalnog parka Una, impresivni srednjovjekovni grad Sokolac, dvorac Ostrožac i pregršt zadivljujućih prirodnih lokacija koje oduzimaju dah.

Na Japodskim otocima od 2008. godine djeluje Una Aqua, turistički centar koji nudi obilje uzbudljivih aktivnosti svojim gostima. Ovdje ćete također pronaći tradicionalno uređen restoran, gdje možete uživati u domaćim gastro specijalitetima. Ljeti, na Japodskim otocima se organiziraju projekcije filmova pod zvijezdama, a posebna atrakcija koja privlači posjetitelje je predivno uređeni smještaj tik uz jednu od najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini, piše Punkufer.

Jedno od najpopularnijih smještaja na Japodskim otocima je bajkovita prozirna kupola koja će noćno promatranje zvijezda i jutarnje buđenje učiniti još posebnijim iskustvom. U ovoj čarobnoj kupoli nalazi se i skrivena mala terasa, koja stvara očaravajuću i intimnu atmosferu, dok šumovi rijeke Une dopiru iz pozadine i obogaćuju svaki trenutak.

Kako kažu iz centra Una Aqua na svojim web stranicama, sama želja da unesu jedinstvenost u turističku priču potaknula je ideju o prvoj kućici izgrađenoj na drvetu koja pretvara dječačke snove u stvarnost. Ova čarobna kućica na drvetu se savršeno uklapa u prirodni ambijent i predstavlja idealan izbor za obitelji s djecom ili parove koji žele romantični bijeg od svakodnevice.

Treća, ali ne manje atraktivna opcija je smještaj u glamping bungalovima. Doživite kampiranje na izdvojenom području Japodskih otoka, uz osjećaj kao da se probudite u raju dok sunce obasjava grane i stvara očaravajuće igre svjetlosti na površini hladne, ali zavodljive rijeke Une.

Kada se nađete na Japodskim otocima, rafting je nezaobilazna aktivnost koju jednostavno ne smijete propustiti. Ova izvanredna avantura pruža vam najbolji pogled na smaragdnu rijeku i okolnu prirodu. Jedna od najpoznatijih ruta je “National Park Route” koja, prema riječima domaćina, predstavlja kraljevsku etapu Une.

Početak rute je najizazovniji dio, a započinje ispod impozantnog Štrbačkog buka visine 23,5 metara. Tijekom uzbudljive vožnje raftingom, imate jedinstvenu priliku da istražite prirodne pećine i posjetite izvore kristalno čiste pitke vode s osvježavajućom temperaturom od svega 7°C. Osim uživanja u prirodnim ljepotama, iskusite i adrenalinske skokove sa stijena i mostova. Dužina ove etape iznosi 16 km, a trajanje vožnje je oko 3 sata.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta...

U julu 2023. godine u Landskroni, Švedska, bošnjačkoj mladoj porodici ( identitet poznat redakciji...

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.