Japan troši 1,9 milijardi dolara za smještaj američkih trupa

Japan je danas objavio da će potrošiti 1,9 milijardi dolara za boravak i smještaj američkih trupa tokom ove fiskalne godine koja počinje u aprilu.

Kako navodi “Kyodo News”, vijest o tome je objavio japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi nakon što je Japan osigurao dogovor o podjeli troškova za oko 55.000 američkih vojnika smještenih u toj zemlji.

Dogovorom je za godinu dana produžen petogodišnji sporazum o podjeli troškova u okviru bilateralnog sigurnosnog saveza dviju strana koji je trebao bio okončan sljedećeg marta, odnosno na kraju fiskalne godine u Japanu.

“Želimo sačuvati blisku saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bismo ojačali odvraćanje i sposobnost našeg saveza da odgovori na izazove”, rekao je Motegi na konferenciji za medije u Tokiju.

Podjela troškova revidira se svakih pet godina i ovo pitanje bi se trebalo naći u japanskom parlamentu narednih dana kako bi bilo odobreno.

Japan i SAD će, međutim, nastaviti razgovore o podjeli troškova i narednih godina.

Za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, SAD je nastojao da zemlje domaćini u kojima su raspoređene američke trupe u većoj mjeri snose troškove njihovog boravka.

BHRT