Japan: Bolnice pretrpane nakon porasta broja oboljelih od virusa korona

Više od 15.000 pacijenata zaraženih koronavirusom u Japanu nalazi se na listama čekanja za bolnicu ili određeni smještaj, pokazalo je istraživanje novinske agencije Kyodo.

Broj novozaraženih raste od novembra prošle godine, a sve više zaraženih prisiljeno je čekati kod kuće zbog nedostatka slobodnih kreveta.

Kyodo je ispitao situaciju u 11 prefektura koje su u vanrednom stanju proglašenom ranije ovog mjeseca. Situacija je posebno teška u glavnom gradu Tokiju, koji ima najveći broj zaraženih – 7.539.

Prema mjerama koje su na snazi, ljudima se preporučuje da se suzdrže od nepotrebnih izlazaka, a restoranima da skrate radno vrijeme.

Podaci Ministarstva zdravlja pokazali su da je broj pacijenata u kućnoj izolaciji porastao sa 6.429 koliko je zabilježeno 9. decembra na 35.394 20. januara, dok je 4. novembra u takvoj izolaciji bilo samo 1.096 osoba.

Simulacija vakcinacije protiv koronavirusa

Ministar zadužen za vakcinaciju Taro Kono rekao je parlamentarnom odboru da će Japan u srijedu održati simulaciju vakcinacije protiv koronavirusa u Kawasakiju blizu Tokija.

“Procijenićemo koliko će vremena trebati za vakcinaciju i koliki mora biti sistem. Tada ćemo obavijestiti opštine o rezultatima”, izjavio je Kono.

Japanski premijer Yoshihide Suga rekao je da želi “brzo omogućiti vakcinisanje ljudima”.

Japan je potpisao ugovore o nabavci s kompanijama Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca i Moderna, a planira pokrenuti vakcinaciju sljedećeg mjeseca. Potrebna su domaća ispitivanja vakcina prije davanja regulatornog odobrenja.

Očekuje se da će medicinski radnici prvi primiti vakcine, a zatim i osobe starije od 65 godina.

Država u jugoistočnoj Aziji s preko 126 miliona stanovnika prijavila je do sada više od 367.000 slučajeva koronavirusa, uključujući preko 5.000 smrtnih slučajeva.

BHRT