Jajce: Maska na nosu ili prekršajni nalog!

Nošenje maske za lice kao protuepidemijska mjera više neće biti prepušteno savjesti i dobroj volji građana, piše Jajce Online.

Naredba da građani Federacije BiH u javnom prostoru moraju poštovati epidemiološko-zaštitne mjere tokom pandemije koronavirusa (Covid-19) podrazumijeva obavezno nošenje maski, pamučnih traka ili šala preko usta i nosa, te je i dalje na snazi. Maske ne štite nas, već one prekoputa, a one se nose pravilno, preko nosa i sve vrijeme dok ne dođete u svoj dom.

Osim toga primijećeno je nepoštivanje brojnosti ljudi i fizičke distance u trgovačkim i ugostiteljskim objektima, ali i u drugim prostorima raznih namjena.

Vlasti Federacije BiH kao i policijske strukture ustrajne su održavanju ovih mjera i kažnjavat će prekršitelje sa 300 KM do 1.500 KM.

-Organizacijske jedinice PU Jajce, svoje operativne aktivnost usmjerit će na provođenju planiranih mjera, te naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva, koje se odnose na sprječavanje širenja zaraze izazvane epidemijom „Covid 19“, u cilju sprečavanja širenja zaraze kroz preventivne i represivne mjere, a koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, javnog okupljanja građana, te nošenje maski u zatvorenom i otvorenom prostoru, navode iz PU Jajce.

Prekršajne prijave

Skoro svakodnevno smo u prilici vidjeti da se građani Jajca sve više opuštaju ne noseći maske koje su propisane zakonom.

U narednom periodu PU Jajce i njene organizacijske jedinice nastavit će raditi na sprovedbi poštivanja naloženih higijensko- epidemioloških mjera, a tu je i kontrola građana u nošenju zaštitnih maski, koliko se toga pridržavaju ili ne.

Osim toga iz PU Jajce apaluju na sve naše sugrađane, privrednike te organizatore raznih događaja i okupljanja na poštivanje ovih mjera, jer u protivnom bit će primorani da sakncionišu prekršajnim prijavama.

 

 

(Jajce Online)