Jajce: Uručene pohvale i zahvalnice Općinskog štaba/stožera CZ

U povodu 1. marta/ožujka Dana civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine i Svjetskog dana civilne zaštite Općinski štab/stožer civilne zaštite Općine Jajce upriličio je svečanu sjednicu na kojoj su dodjeljena priznanja civilne zaštite pojedincima i kolektivima za naročito uspješan rad, djela i zasluge u oblasti zaštite i spašavanja u 2020. godini.

U ime Općinskog štaba/stožera civilne zaštite Općine Jajce čestitku u povodu ovog značajnog datuma uputio je načelnik Štaba/Stožera civilne zaštite Esad Duranović.

Odlukom o dodjeli priznanja civilne zaštite povodom 1. marta Dana civilne zaštite F BiH pojedincima i kolektivima za naročito uspješan rad, djela i zasluge u oblasti zaštite i spašavanja u 2020. godini Općinski štab/stožer civilne zaštite dodjeljuje:

Pisanu pohvalu civilne zaštite

1. Anto ( Ivan ) Jurišić;;
2. Ismira ( Ismet ) Šabić;
3. Matko ( Branko ) Radić;
4. Mirza ( Nermin ) Kahriman;
5. Safet ( Midhat ) Karadžić;
6. Salko ( Namik ) Bibić;
7. GSS „ Stanica Jajce „
8. JZU „ Dom zdravlja “ – Jajce;
9. JU „ Opća bolnica Jajce“;
10. ŠPD SBŠ „ Šumarija Jajce„

Pisanu zahvalnicu civilne zaštitu

1. Haris ( Rifat ) Nuhanović;
2. Humanitarna organizacija „ HOLSTEBRO NODHJAELP“ – Danska

Čestitku dobitnicima priznanja civilne zaštite uputio je načelnik općine Jajce Edin Hozan i zahvalio se svim dobitnicima priznanja na požrtvovanosti i hrabrosti:

„Hvala vam što ste bili uz nas u teškom vremenu koji je obilježio 2020. godinu. Sretan sam što vas imamo takve hrabre i odlučne. U narednom periodu trebamo nastaviti jačati strukture civilne zaštite, ali uz želje da imamo što manje potreba za intervencije. Čestitam dobitnicima, upućujem zahvalnost svim našim građanima koji su na bili koji način pomogli u protekloj godini“.

U ime dobitnika priznanja zahvalnost Općinskom štabu/stožeru Civilne zaštite i Općini Jajce koji su prepoznali solidarnost, dobru volju, profesionalni odnos, te uloženi trud uputio je ravnatelj JU „Opća bolnica“ Jajce dr. Stipan Jezerčić, a svim dobitnicima čestitku je u ime Policijske uprave Jajce uputio Načelnik Bare Pršlja ističući da je spašavanje života i imovine građana nešto posebno, a spašavanje unesrećenih je nešto plemenito.

Priznanja ovogodišnjim dobitnicima uručio je načelnik općine Jajce Edin Hozan.

 

PISANA POHVALA CIVILNE ZAŠTITE

1. ANTO JURIŠIĆ
2. ISMIRA ŠABIĆ

Anto i Ismira su Inspektori Policijske Uprave Jajce koji uspješno obavljaju zadatke zaštite ljudi i njihovih ljubimaca. Pravovremenim djelovanjem otkrili su i procesuirali počinitelja kaznenog djela koje je u 2020. godini izazvalo veliku uznemirenost i ugroženost života građana i imalo je za posljedicu trovanja većeg broja pasa i drugih domaćih ljubimaca na užem i širem području grada Jajca. U to ime im se dodjeljuje Pismena pohvala Civilne zaštite.

3. MATKO RADIĆ
4. SALKO BIBIĆ

Matko i Salko su dugogodišnji vatrogasci koji iza sebe imaju mnogo uspješnih intervencija kako u gašenju požara, tako i spašavanja unesrećenih u slučajevima saobraćajnih nesreća. Osim toga, aktivni su i na prenošenju stečenih znanja i iskustva na mlađe kolege, obzirni su i odgovorni u svom radu.

5. MIRZA KAHRIMAN

Mirza se istakao nesebičnim zalaganjem i doprinosom u osnivanju „Tima volontera Jajce“ kao jednog od timova pri Štabu civilne zaštite općine Jajce. Tim je osnovan s ciljem pružanja pomoći građanima u dostavi namirnica i lijekova u vrijeme ograničenog kretanja, a zbog okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19. Mirza je sa svojom ekipom, ne razmišljajući o svom zdravlju i mogućim posljedicima, tada još neizvjesne situacije sa virusom korone, aktivno sudjelovao u pružanju pomoći starijim i socijalno ugroženim osobama s područja općine Jajce.

6. SAFET KARADŽIĆ

Safet je, uz nesebično zalaganje, dao veliki doprinos u osnivanju Gorske službe spašavanja Stanica Jajce, pripremama obuka i osposobljavanja članova za spašavanje na nepristupačnim terenima, spašavanjem pod vodom i nad vodom, te stijenskom i kanjonskom spašavanju. Aktivno je učestvovao u organizaciji pružanja pomoći tokom perioda pandemije COVID-19, posebno u vremenu kada smo svi bili zatečeni novonastalom situacijom izazvanom virusom korone. Često, ne razmišljajući o mogućim posljedicama po svoje zdravlje, Safet je bio u prvim redovima Službe zaštite i spašavanja i Timova za pružanje usluga pomoći građanima Jajca.

7. GORSKA SLUŽBA SPAŠAVANJA – STANICA JAJCE

Gorska služba spašavanja – stanica Jajce dala je značajan doprinos zaštiti i spašavanju građana i njihove imovine, a članovi Gorske službe nesebično su pružali pomoć unesrećenima. Ističemo poseban doprinos u rukovođenju akcijama zaštite i spašavanja, te ostvarene rezultate postignute zajedničkim djelovanjem sa drugim timovima tokom angažovanja u akcijama zaštite i spašavanja.

Gorska služba spašavanja – stanica Jajce s ciljem osposobljavanja svojih članova aktivno je radila na obučavanju članova za spašavanja u raznim uslovima: na nepristupačnim terenima, gorskim spašavanjem, spašavanjem pod vodom i nad vodom, te stijenskom i kanjonskom spašavanju. Stečeno znanje vrlo uspješno su primjenili u spašavanju ljudi. Istaknimo samo posljednju intervenciju jajačkih spasilaca koje se dogodila u ovoj godini:

U akciji spašavanja planinara koji je otklizao niz greben na Visočici učestvovali su i naši hrabri pripadnici Gorske službe spašavanja Stanica Jajce.

Ističemo i nesebično pružanje pomoći Gorske službe spašavanja-Stanica Jajce tokom pandemije COVID-19.

8. JZU „DOM ZDRAVLJA JAJCE“

U toku protekle, rekli bih jako teške i neizvjesne godine, uposlenici Doma zdravlje Jajce vrlo hrabro su se uhvatili u koštac borbe protiv korona virusa i uložili nadljudske napore u spašavanju i liječenju ljudi, ne štedeći ni materijalne ni bilo koje druge resurse i vrlo često dovodeći zdravlje svojih zaposlenika u pitanje. U svom radu su postigli značajne i zapažene rezultate i maksimalno uspjeli u svojoj zadaći.

9. JU „OPĆA BOLNICA JAJCE“

Svi uposlenici i sve službe Opće bolnice Jajce, u vremenu neizvjesne borbe s korona virusom, uložili su nadprosječne napore i dali svoj nesebičan doprinos u sprečavanju i liječenju oboljelih osoba od COVID-19. U veoma teškim uslovima rada ostvarili su nadprosječne rezultate, riskirajući i svoje vlastite živote kako bi spasili živote drugih ljudi.

10. ŠPD SBŠ „ŠUMARIJA JAJCE“

U protekloj 2020. godini na području općine Jajce na kojoj Šumarija Jajce gospodari u zaštiti šuma evidentirano je 9 požara. Šumarija Jajce je sa svojim zaposlenicima i drugim sudionicima uspjela ugasiti i staviti pod kontrolu sve požare iako se radilo o nepristupačnim terenima. Ono što posebno izdvaja ovaj kolektiv je postavljanje više osmatračnica na nepreglednim lokacijama za dojavu šumskih požara na kojima su angažovani zaposlenici za osmatranje.

PISANA ZAHVALNICA CIVILNE ZAŠTITE

1. HARIS NUHANOVIĆ

Haris je Jajčanin, naš sugrađanin, s adresom u Danskom gradu Holstebro, koji je u proteklim godinama svojim utjecajem uspio kroz različite projekte osigurati za naš grad dolazak desetina šlepera robe namijenjene zdravstvenim ustanovama, školama, udrugama i pojedincima. Dugačak je spisak opreme i sredstava koje je Haris u proteklim godinama uspio obezbijediti. Izdvajamo: školske klupe i oprema, računari, bolnički kreveti i medicinska pomagala, odjeća, hrana i druga različita oprema i novčana podrška za poboljšanje rada jajačkih udruženja.

Najzaslužni je za saradnju općina Jajce i Hostebro u Danskoj i osnivanje svjetskog Udruženja Jajčana „Vodopad“.

Bezbroj je akcija koje je Haris – naš Beko pokrenuo i u kojima je prikupljana određena oprema i sredstva za udruženja i pojedice što zaslužuje posebnu zahvalnost. U to ime, Pisanom zahvalnicom civilne zaštite grad Jajce se želi zahvaliti svom sugrađaninu na svim dosadašnjim aktivnostima koje su imale za cilj pomoći stanovnicima Jajca.

2. HUMANITARNA ORGANIZACIJA -HOLSTEBRO NODHJAELP

Humanitarna organizacija Holstebro Nødhjælp već dugi niz godina doprema humanitarnu pomoć u Jajce i time pomaže naše sugrađane, nevladine organizacije i institucije.

Ova humanitarna organizacija je svojim donacijama u suradnji s Crvenim križem Jajce pomogla mnogim ustanovama i organizacijama u našem gradu među kojima izdvajamo: Planinarski dom Ćusine, Opća bolnica Jajce, Dom zdravlja Jajce, Rukometni klub, Košarkaški klub, Rafting klub Jajce, sve osnovne škole na području općine Jajce, UG NADA….

I ništa toga ne bi bilo da inicijator svega nije naš sugrađanin Haris Nuhanović.

Još jednom čestitke svim nagrađenima i mnogo uspjeha da daljem radu.

Današnja svečanost je, zbog poštivanja epidemioloških mjera održana skromnije, ali ništa manje važnija nego ranijih godina.

Iza nas je godina koja nam je nametnula drugačija pravila ponašanja.

Početak 2020. godine bio je u znaku brige da se sačuvaju životi naših građana. Sve svoje aktivnosti Općina Jajce i Općinski štab/stožer civilne zaštite usmjerili su prevashodno na borbu sa pandemijom izazvanom korona virusom. Činilo se sve da se zaustavi širenje COVID-19 u našoj sredini.

Postupalo se po naredbama i preporukama Federalne uprave civilne zaštite i Kantonalnog štaba civilne zaštite. Općina Jajca zajedno sa Općinskim štabom/stožerom civilne zaštite, zdravstvenim ustanovama, policijom i javnim preduzećima i ustanovama poduzele je sve preventivne mjere na zaštiti građana i obezbjeđenju osnovnih uslova za život u gradu u vrijeme pandemije.

U okviru Službe civilne zaštite aktivirane su Službe zaštite i spašavanja, te formirani Timovi za pružanje usluga pomoći u nabavci neophodnih životnih namirnica i lijekova za građane obuhvaćene naredbom o zabrani kretanja. Mreža volontera na području grada iz dana u dan se povećavala.

Na žalost jedan dio naših građana nije dobio bitku sa Covidom. Poštivanje mjera, distanca i oprez i dalje su prisutni jer još uvijek traje bitka sa koronom.

No, i u uslovima pandemije, život se nastavio. Služba civilne zaštite koordiniranim djelovanjem s ostalim strukturama zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara intervenisala je u različitim situacijama, od gašenja požara, pomoći pri izvlačenju povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama, dezinfekciji objekata i prostora.

Podsjećamo da je Teritorijalna vatrogasna jedinica, koja se nalazi u sastavu Općinske službe civilne zaštite, u 2020. godini imala 163 intervencije od čega 113 na gašenju požara.

 

(opcina-jajce.ba)