Jajce: Upriličena prezentacija na temu uzgoja krastavca kornišona

Podijeli članak:

Predstavnici Zemljoradničke zadruge „Gračanka“ iz Gračanice i Zemljoradničke zadruge „AT“ iz Donjeg Vakufa danas su u Jajcu, za zainteresovane poljoprivrednike, upriličili prezentaciju na temu „Proizvodnja krastavaca kornišona na području općine Jajce“.

Razgovaralo se o projektu proizvodnje krastavca kornišona kao i mogućnosti otkupa u 2023. godini na području općine Jajce. Zemljoradnička zadruga „Gračanka“ u saradnji sa Zemljoradničkom zadrugom „AT“ na području Donjeg Vakufa vrši otkup kornišona, te će bez obzira na broj proizvođača vršiti otkup i na području općine Jajce. Planom proizvodnje predviđeno je da se za sve poljoprivredne proizvođače koji iskažu interes za proizvodnju kornišona, osigura sav potrebni repromaterijal: sjeme (rasad), mineralno đubrivo, zaštitna sredstva, stručna pomoć, odvoz kornišona svaka dva dana i siguran otkup za cijenu koja je unaprijed definisana. Proizvođači trebaju obezbijediti zemljište, vodu i stubove visine do 2 metra. U procesu otkupa koristit će se kalibrator koji će uveliko olakšati posao proizvođačima, te će klasifikacija krastavca biti lakša.

Proizvodnja kornišona je isplativ posao, jer se na malim površinama, uz upotrebu agrotehničkih mjera i zalijevanje na principu „kap po kap“, ostvaruju značajni prinosi. Proizvodnja krastavaca kornišona je jedina kultura kod koje se cijena utvrđuje na početku godine i ostaje nepromijenjena, a isplata se vrši svake sedmice. Berba i otkup se vrši od polovine maja do 25. septembra tekuće godine. Cijena kornišona za 2023. godinu za prvu klasu iznosit će 1,80 KM, drugu klasu 0,90 KM i treću 0,25 KM, a proizvođač je dužan isplatiti repromaterijal koji zadužuje na početku proizvodnje.

Predstavnici zadruga „Gračanka“ i „AT“ bit će na raspolaganju svim poljoprivrednim proizvođačima koji su zainteresovani za proizvodnju kornišona, te su obećali siguran plasman proizvoda i stručnu pomoć u procesu proizvodnje.

Još jednom pozivamo sve poljoprivredne proizvođače i sve zainteresovane za proizvodnju kornišona da se obrate Službi privrede/gospodarstva Općine Jajce, kako bi se upoznali sa svim potrebnim informacijama o proizvodnji i otkupu ove poljoprivredne kulture.

Podsjećamo da se gotovo 80% proizvedenih krastavaca izveze na tržište Evropske unije.

Zemljoradnička zadruga „Gračanka“ prošle godine je izvezla oko 1.300 tona kornišona u Njemačku, Poljsku i Slovačku. Ova zadruga ima oko 320 proizvođača kornišona, te je zasijano oko 230 dunuma ovom kulturom.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Kada tražimo smještaj na putovanju, bazen će često biti razlog koji će nekom mjestu...

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...