Jajce: Upriličen prijem za najbolje osnovce i srednjoškolce

Načelnik općine Jajce Edin Hozan upriličio je prijem za najbolje jajačke osnovce i srednjoškolce. Prijemu su uz učenike generacije prisustvovali i direktori/ravnatelji četiri osnovne i dvije srednje škole i razredne starješine najboljih školaraca.

Već tradicionalno Općina Jajce priređuje prijem za učenike koji su nosioci posebne diplome “učenik generacije”. Ove školske godine Općina Jajce nagradila je 4 srednjoškolca i 15 osnovaca.

Čestitke na postignutom uspjehu načelnik općine Jajce Edin Hozan uputio je učenicima generacije jajačkih škola koji su od početka školovanja u svojim knjižicama bilježili samo petice i naglasio važnost obrazovanja, te pozvao ih da se nakon školovanja vrate u svoj grad i budu nosioci razvoja svoje lokalne zajednice. Obraćajući se mladim Jajčanima i Jajčankama, nosiocima posebne diplome “Učenik generacije”, između ostalog je naglasio:

-Čini mi veliku čast čestitati svima vama, vašim nastavnicima, vašim direktorima i posebno vašim roditeljima. Svi smo ponosni na vas. Vjerujem da ćete biti uspješni i u nastavku obrazovanja. Naša je želja da se isškolujete i budete akademski građani i da se jednog dana, poslije vašeg obrazovanja, vratite ovdje u Jajce i svojim daljim radom i zalaganjem unaprjeđujete ovu našu zajednicu. Ja sam siguran da će lokalna zajednica vama u narednom periodu, u mjeri u kojoj je to moguće, biti na raspolaganju i biti vam podrška. Hvala svima koji su učestvovali u uspjehu i rezultatima ove naše divne djece, a vama dragi učenici želim da nastavite nizati svoje uspjehe, istakao je načelnik Hozan.

Općina Jajce je u devet godina ispratila i nagradila za dobre uspjehe 205 učenika generacije među kojima 146 osnovca i 59 srednjoškolaca i s ponosom se može reći da je malo općina u Bosni i Hercegovini koje na ovakav način nagrađuju znanje.

Uz ružu za najbolje učenice, Načelnik Hozan uručio je novčane poklone, dar Općine Jajce, za 19 ovogodišnjih učenika generacije u iznosu od po 200 KM za najbolje osnovce, a za najbolje srednjoškolce u iznosu od po 500 KM.

Petnaest najboljih osnovaca i četiri najbolja srednjoškolaca Općine Jajce su:

Dalila Mukić, Tarik Kurić i Tarik Spahić (OŠ „Berta Kučera“), Anja Baković, Karla Jezerčić, Marija Svalina, Marija Jakovljević, Ivan Franjić, Klara Crnoja i Katarina Marušić (OŠ „13.rujan“), Semira Hrnjić i Nejra Imamović (OŠ „Jajce“ Kruščica) i Mihaela Bogić, Marina Cvitić i Marija Cvitić (OŠ „Braća Jezerčić“) učenici su generacije jajačkih osnovnih škola čiji rezultati su obilježili generaciju osnovaca u periodu 2012/2021. godine.

Enes Mecavica, Barbara Ljubez, Ena Burić i Šejla Mecavica (Srednja škola „Nikola Šop“ Jajce) su jajački srednjoškolci čiji rezultati su obilježili generaciju srednjoškolaca u periodu 2017/2021. godine.

Zahvaljujući općinskom načelniku na upriličenom prijemu, direktor OŠ „Berta Kučera“ Fikret Čančar čestitao je najboljim učenicima, poželio uspjeh u nastavku školovanja. i zahvalio Općini Jajce na podršci koju pruža školama i učenicima.

-Čast je danas biti ovdje. Čestitam svima, a posebno roditeljima koji su iznjedrili ove naše divne dragulje. Bili ste najbolji svih ovih godina, ostanite najbolji i u nastavku školovanja. Vi ste primjer da je uz rad i trud uspjeh zagarantovan, rekao je Čančar.

Uz iskrene čestitke i mnogo sreće u daljem školovanju i izazovima koji su pred ovom mladosti našeg grada, Općina Jajce pratiće ih i u nastavku školovanja. Najbolji srednjoškolci ostvarili su pravo i na općinsku stipendiju, a pred budućim srednjoškolcima je novi izazov, nastaviti s nizanjem petica.

Općina Jajce već niz godina provodi nekoliko projekata namijenjenih mladima među kojima su stipendije za redovne studente koji studiraju na državnim univerzitetima, potom program prvog radnog iskustva, odnosno jednogodišnjeg plaćenog volonterskog staža koji lokalna zajednica omogući svima koji se s fakultetskom diplomom vrate u Jajce.

Također, jedan od projekata koji podržava Općina Jajce je i pomoć mladim bračnim parovima pri kupovini prve nekretnine na način subvencioniranja kamata. Već nekoliko godina Općina Jajce kroz projekte podrške pomaže mladima u pokretanju vlastitog biznisa.

 

 

(Opcina Jajce)