Jajce ugostilo mlade iz pet zemalja u okviru projekta „Europa za građane“ – „European Youth Empoeerment – Festivals“

Podijeli članak:

Jajce je 30. i 31. augusta 2022. godine  bilo domaćin mladima iz Italije, Litvanije, Grčke, Finske i Crne Gore u okviru projekta „Europa za građane“ – „European Youth Empoeerment – Festivals“. Nakon druženja u Italiji, Grčkoj i Finskoj, mladi iz pet zemalja  okupili su se u Jajcu, gradu domaćinu za Bosnu i Hercegovinu kao zemlju  učesnicu u ovom projektu.

U ime domaćina, Općine Jajce, učesnike Festivala pozdravila je Amila Hadžić, šef odjela za upravljanje lokalnim razvojem Općine Jajce i jedna od koordinatora ovog projekta, te predstavila aktivnosti Općine Jajce koje imaju za cilj stvoriti bolje uslove mladim ljudima i omugućiti im kvalitetniji život u njihovom gradu.

37 mladih iz Finske, Italije, Grčke, Litvanije i Crne Gore prvog dana susreta upoznali su se sa domaćinima, mladima iz Jajca, koji su predstavili prirodne ljepote i kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine i Jajca. Bila je ovo prilika da se mladi kroz debate, kvizove i neformalne razgovore bolje upoznaju Europske vrijednosti i promovišu međusobno razumijevanje što je i cilj samog projekta: pridonijeti razumijevanju istorije Evropske unije i kulturne raznolikosti, te promovisati evropsko i demokratsko građanstvo.

Drugog dana Festivala upriličena je debata na temu „Migracije u Evropi“, a učesnici su, organizovani u „internacionalne“ grupe diskutovali o migracijama na prostoru Evrope, s posebnim akcentom na migracije u svojim zemljama i odnosom prema migrantima u njihovim sredinama.

 

Projekat traje već treću godinu, a kroz održavanje pet festivala, ima za cilj pronalaženje zajedničkih vrijednosti, učenje i dijeljenje postojećih praksi, bolju socijalnu uključenost i razumijevanje evropskih vrijednosti, te kreiranje jedinstva u različitosti. Partner u projektu za Bosnu i Hercegovinu je Općina Jajce u saradnji sa Centrom za obrazovanje i druženje Jajce, a projekat je podržala Evropska komisija.

 

Tokom boravka u Jajcu gosti su posjetili nacionalne spomenike u užoj gradskoj jezgri, te imali priliku uživati u prirodnim ljepotama grada Jajca.

 

 

(opcina-jajce.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sutra će na mezarju Stražba Bulićima u Jajcu biće ukopano tijelo Begana Majdanca, koji...

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...