Search
Close this search box.

Jajce ugostilo mlade iz pet zemalja u okviru projekta „Europa za građane“ – „European Youth Empoeerment – Festivals“

Podijeli članak:

Jajce je 30. i 31. augusta 2022. godine  bilo domaćin mladima iz Italije, Litvanije, Grčke, Finske i Crne Gore u okviru projekta „Europa za građane“ – „European Youth Empoeerment – Festivals“. Nakon druženja u Italiji, Grčkoj i Finskoj, mladi iz pet zemalja  okupili su se u Jajcu, gradu domaćinu za Bosnu i Hercegovinu kao zemlju  učesnicu u ovom projektu.

U ime domaćina, Općine Jajce, učesnike Festivala pozdravila je Amila Hadžić, šef odjela za upravljanje lokalnim razvojem Općine Jajce i jedna od koordinatora ovog projekta, te predstavila aktivnosti Općine Jajce koje imaju za cilj stvoriti bolje uslove mladim ljudima i omugućiti im kvalitetniji život u njihovom gradu.

37 mladih iz Finske, Italije, Grčke, Litvanije i Crne Gore prvog dana susreta upoznali su se sa domaćinima, mladima iz Jajca, koji su predstavili prirodne ljepote i kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine i Jajca. Bila je ovo prilika da se mladi kroz debate, kvizove i neformalne razgovore bolje upoznaju Europske vrijednosti i promovišu međusobno razumijevanje što je i cilj samog projekta: pridonijeti razumijevanju istorije Evropske unije i kulturne raznolikosti, te promovisati evropsko i demokratsko građanstvo.

Drugog dana Festivala upriličena je debata na temu „Migracije u Evropi“, a učesnici su, organizovani u „internacionalne“ grupe diskutovali o migracijama na prostoru Evrope, s posebnim akcentom na migracije u svojim zemljama i odnosom prema migrantima u njihovim sredinama.

 

Projekat traje već treću godinu, a kroz održavanje pet festivala, ima za cilj pronalaženje zajedničkih vrijednosti, učenje i dijeljenje postojećih praksi, bolju socijalnu uključenost i razumijevanje evropskih vrijednosti, te kreiranje jedinstva u različitosti. Partner u projektu za Bosnu i Hercegovinu je Općina Jajce u saradnji sa Centrom za obrazovanje i druženje Jajce, a projekat je podržala Evropska komisija.

 

Tokom boravka u Jajcu gosti su posjetili nacionalne spomenike u užoj gradskoj jezgri, te imali priliku uživati u prirodnim ljepotama grada Jajca.

 

 

(opcina-jajce.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu Bosna i Hercegovina (BiH)...

Čini se da je postalo ustaljena praksa to da se u svakom izbornom ciklusu...

U vremenu ekonomskih neizvijesnosti i rapidnih promjena na tržištu, pitanje u šta uložiti novac...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Italije u u posljednjem trećem kolu grupe B,...

Proteklog vikenda, članice Ženskog odbojkaškog kluba “Jajce-Nansen” priredile su svečanost u Gradskoj sportskoj dvorani...

Fudbaleri Hrvatske odigrali su neriješeno sa Italijom 1:1 u posljednjem kolu grupne faze Evropskog...