Jajce: U petak počinje Jazz festival svjetskog glasa

Podijeli članak:

Projekat „Doživi ljeto u Jajcu 2022“ polako niže sadržaje. Sa sigurnošću možemo reći da je kraljevski grad Jajce ove godine centar kulturnih, zabavnih i sportskih dešavanja u Bosni i Hercegovini, ali i regiji.

Prvo izdanje MoonJune festivala u Jajcu okupit će brojna svjetska imena jazz muzike. Na festivalu će nastupiti muzičari iz SAD-a, Njemačke, Italije i Indonezije i koncerti će se održavati na atraktivnim lokacijama u gradu, od platoa katakombi do vodopada Plive.

Leonardo Pavković slovi za jednog od najvažnijih i najboljih nezavisnih diskografskih izdavača u Americi

– Živio sam u preko 90 država i konačno imam priliku da svijet dovedem u svoje rodno Jajce, istakao je Leonard Pavković, inicijator MoonJune Music Festivala, koji organizuje sa svojim sugrađaninom Borislavom Kresojevićem.

Osim što žele oživjeti muzičku scenu u kraljevskom gradu, ova dva rođena Jajčana žele se odužiti rodnom gradu na neki način.

– U muzičku scenu svog rodnog grada involviran preko 50 godina, i do sada se u ovom gradu nije desio spektakl kakav će biti MoonJune Festival, rekao je Kresojević.

Pored Markusa Reutera (Njemačka) nastupit će još i Alexander Paul Dowerk (Njemačka), Asaf Sirkis (UK/Izrael), Bernhard Wöstheinrich (Njemačka), Boris Savoldelli (Italija), Dennis Rea (SAD), Dwiki Dharmawan (Indonezija), Beledo (SAD/Urugvaj), Nguyen Le (Francuska/Vijetnam), Ofer Assaf (SAD/Izrael), Sailyk Ommun (Republika Tuva), Vasco Trilla (Španjolska/Portugal), Wadim Dicke (Rusija) i Yaron Stavi (UK/Izrael).

– MoonJune je festival improvizirane muzike, koja dosta ovisi o samom ambijentu u kojem nastaje. Bit će zaista impresivno kreirati muziku na tako impozantnom mjestu pored vodopada, naveo je Markus Reuter, interdisciplinarni muzičar koji nastupa na MoonJune festivalu

Festival je podržala Općina Jajce, partner je JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, a zvanično se otvara 24.6.2022. godine, petak, koncertom podno vodopada s početkom u 20:00 sati, nastavlja se koncertima u centru grada i na platou katakombi u subotu, 25.6.2022. godine i nedjelju 26.6.2022. godine.

 

Održavanjem ovog festivala obogatit će se kulturna i muzička scena, ne samo Jajca, već i cijele Bosne i Hercegovine.

 

Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan!

 

Film i knjiga

Povodom 20 godina postojanje produkcijske kuće “MoonJune” pisac Dennis Rea je odlučio napisati knjigu i objaviti dokumentarac o našem Leonardu Pavkoviću. Nove zapise, ali i one filmske napravit će tokom boravka na festivalu u Jajcu.

 

 

(Općina Jajce/Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije na domaćem i međunarodnom tržištu...

Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a...

Red Sea Film Festival u Saudijskoj Arabiji  započeo je svoje treće izdanje, a na...

Reprezentacija.ba kao partner Sofascore donosi statističke podatke bh. internacionalaca za mjesec novembar.

Rijetki su roditelji koji se nisu susreli sa situacijom u kojoj njihovo dijete želi...

Udruženje lektora Republike Srpske bira riječ koja je obilježila 2023. godinu. Pozivaju i građane...