Jajce Online
JAJCEKULTURAVIJESTI

Jajce: U petak počinje Jazz festival svjetskog glasa

Projekat „Doživi ljeto u Jajcu 2022“ polako niže sadržaje. Sa sigurnošću možemo reći da je kraljevski grad Jajce ove godine centar kulturnih, zabavnih i sportskih dešavanja u Bosni i Hercegovini, ali i regiji.

Prvo izdanje MoonJune festivala u Jajcu okupit će brojna svjetska imena jazz muzike. Na festivalu će nastupiti muzičari iz SAD-a, Njemačke, Italije i Indonezije i koncerti će se održavati na atraktivnim lokacijama u gradu, od platoa katakombi do vodopada Plive.

Leonardo Pavković slovi za jednog od najvažnijih i najboljih nezavisnih diskografskih izdavača u Americi

– Živio sam u preko 90 država i konačno imam priliku da svijet dovedem u svoje rodno Jajce, istakao je Leonard Pavković, inicijator MoonJune Music Festivala, koji organizuje sa svojim sugrađaninom Borislavom Kresojevićem.

PROČITAJTE JOŠ:   U Tuzli obilježeno 140 godina postojanja Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice

Osim što žele oživjeti muzičku scenu u kraljevskom gradu, ova dva rođena Jajčana žele se odužiti rodnom gradu na neki način.

– U muzičku scenu svog rodnog grada involviran preko 50 godina, i do sada se u ovom gradu nije desio spektakl kakav će biti MoonJune Festival, rekao je Kresojević.

Pored Markusa Reutera (Njemačka) nastupit će još i Alexander Paul Dowerk (Njemačka), Asaf Sirkis (UK/Izrael), Bernhard Wöstheinrich (Njemačka), Boris Savoldelli (Italija), Dennis Rea (SAD), Dwiki Dharmawan (Indonezija), Beledo (SAD/Urugvaj), Nguyen Le (Francuska/Vijetnam), Ofer Assaf (SAD/Izrael), Sailyk Ommun (Republika Tuva), Vasco Trilla (Španjolska/Portugal), Wadim Dicke (Rusija) i Yaron Stavi (UK/Izrael).

PROČITAJTE JOŠ:   Priznajem grešku, sadržaj nije bio primjeren za javni trg

– MoonJune je festival improvizirane muzike, koja dosta ovisi o samom ambijentu u kojem nastaje. Bit će zaista impresivno kreirati muziku na tako impozantnom mjestu pored vodopada, naveo je Markus Reuter, interdisciplinarni muzičar koji nastupa na MoonJune festivalu

Festival je podržala Općina Jajce, partner je JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, a zvanično se otvara 24.6.2022. godine, petak, koncertom podno vodopada s početkom u 20:00 sati, nastavlja se koncertima u centru grada i na platou katakombi u subotu, 25.6.2022. godine i nedjelju 26.6.2022. godine.

PROČITAJTE JOŠ:   Gorivo sve skuplje, u najavi masovni bojkot kupovine

 

Održavanjem ovog festivala obogatit će se kulturna i muzička scena, ne samo Jajca, već i cijele Bosne i Hercegovine.

 

Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan!

 

Film i knjiga

Povodom 20 godina postojanje produkcijske kuće “MoonJune” pisac Dennis Rea je odlučio napisati knjigu i objaviti dokumentarac o našem Leonardu Pavkoviću. Nove zapise, ali i one filmske napravit će tokom boravka na festivalu u Jajcu.

 

 

(Općina Jajce/Jajce Online)

Povezane vijesti

Lavić: Zašto nadbiskup Vukšić upozorava na brojnost muslimana?

admin

Siromaštvo u sjenci hladnog rata u BiH

admin

Pogledajte gdje čuvamo mjerne instrumente za praćenje zemljotresa

admin