Jajce- Travnik: Prvi put organizovan spomen na ‘Put spasa’

Podijeli članak:

Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995. Jajce, danas je, po prvi put, organizirala spomen na “Put spasa” Jajce – Hmandžići – Karaula – Travnik i na taj način obilježila 30. godišnjicu spašavanja 30.000 stanovnika općine Jajce.

Put spasa nosi s pravom to ime, ne samo što su stanovnici općine Jajce izašli iz totalnog neprijateljskog okruženja, te tako izbjegli sudbinu “Srebrenice”, nego što je taj put bio 6 mjeseci jedini slobodni put do slobodne teritorije s koje je dolazila hrana, ispomoć u ljudstvu i MTS-u, kao i prevoženi ranjenici do Travnika Zenice i Splita na dalje liječenje.

– Zahvaljujući ŠPD “Srednjobosanske šume” na ustupljenom prijevozu, danas smo prošli tim putem, gdje smo se nakratko zadržali na Suhom polju i podsjetili se na događaje s kojim su se susretali porodice u zbjegu, odali počast poginulim borcima 1.čete Hamamdžića, te nastavali put Karaule i Travnika. U Travniku smo posjetili srednju školu, gdje su jajčani bili u izbjeglištvu ili s tog mjesta nastavili dalje put Viteza, Zenice, Kreševa ili Njemačke. Potom smo na šehidskom mezarju učenjem Fatihe odali počast i prisjetili se naših gazija koji dadoše svoje život za odbranu Bosne i Hercegovine, naveli su učesnici današnjeg pohoda.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad prekinuta je danas nakon što je odbornik Sergej Milanović...