Jajce: Spustom niz Vrbas obilježen Dan nezavisnosti BiH

Rafting klub „Jajce“ na jedinstven način je obilježio Dan nezavisnosti BiH. Naime, 16 hrabrih momaka i 2 žene raftingom na rijeci Vrbasu proslavili ovaj značajan praznik za našu zemlju i ujedno otvorili rafting sezonu za 2021. godinu, piše Jajce Online.

Uz dugogodišnje iskustvo, profesionalnu rafting opremu i odlično raspoloženje bilo je zagarantirano nezaboravno druženje na Vrbasu. Tokom plovidbe uigrani i iskusni timovi s lakoćom su savladali bukove Vrbasa.

Nakon 10 km, spust je okončan u Vincu, gdje je nastavljeno druženje.

-Ovo je tradicija koja traje jako dugo, već 10 godina. To je nas način da obilježimo Dan nezavisnosti naše Bosne i Hercegovine. U regati su učestvovali pripadnici svih naroda koji su bili podijeljeni u četiri posade, kazao je Emir Šahman, član RK “Jajce”.

Ovo je ujedno bila vježba za spašavanja vodi i pod vodom.

-Naš rafting klub je inače dio Civilne zaštite Jajce u okviru koje djelujemo na spašavanju na vodi, te obučavamo nove naraštaje spasilaca, čistimo naše rijeke i borimo se protiv MHE, rekao je.

Ovaj avanturistički sport iz godine u godinu postaje turistička atrakcija i broj jedan u našoj zemlji. Spust niz rijeke Plivu ili Vrbas, osim adrenalinskog doživljaja, on predstavlja na neki način i prezentaciju turističkih potencijala naše općine, kantona, ali i cijele BIH.

 

 

(Jajce Online/Foto: I.Ganibegović)