Jajce: Sportskim i kreativnim igrama mladi izgrađivali povjerenje, saradnju i timski duh

Podijeli članak:

U sklopu projekta “Osnaživanje mladih za jačanje društvene kohezije i izgradnju povjerenja”, prošlog petka Centar za obrazovanje i druženje Jajce  organizirao je  dva interaktivna događaja na školskom prostoru u Divičanima, okupivši mlade iz OŠ “Braća Jezerčić”, OŠ “Jajce” Kruščica, OŠ 13 Rujan, OŠ Berta Kučera, SSŠ Jajce te SŠ Nikola Šop.

Fokus aktivnosti bio je na jačanju veza među mladima, poticanju suradnje i razvijanju timskog duha. Sportske igre, poput graničara, povlačenja konopa, skakanja u vreći, preskakanja konopa, te košarkaške igre “zlatna ruka” i odbojke, nisu bile samo natjecateljske, već su stvorile čvrste veze među sudionicima.

Posebno uzbudljiva bila je aktivnost “Potraga za blagom”, gdje su mladi iz različitih škola surađivali u timovima. Raspoređeni uz pomoć poruka, mladi su zajedno tragali za “blagom”, potičući međusobnu komunikaciju, planiranje i saradnju. Radost koja je zavladala kada su pronašli “blago” – obilan asortiman kolača i medenjaka iz slastičarnice Granny Kate’s, bila je neizmjerna.

U trenucima odmora, dok su svi učesnici uživali u sendvičima, osjetila se pozitivna energija koja je proizašla iz zajedničkog truda. Zahvalnice koje su dobili svi sudionici nisu bile samo formalnost, već iskaz zahvalnosti za njihov doprinos jačanju veza među mladima.

Izražavamo posebnu zahvalnost direktorima i osoblju OŠ “Braća Jezerčić” i OŠ “Jajce” Kruščica na velikodušnoj suradnji i ustupanju prostora. Ovakve aktivnosti ne samo da jačaju društvenu koheziju, već i potiču mlade na suradnju, razumijevanje i izgradnju trajnih prijateljstava, čime se stvara temelj za pozitivnu budućnost zajednice.

Aktivnosti su podržane kroz projekat „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju , a zajedno provode Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Ujedinjene nacije u BiH, Misija OSCE-a u BiH i  Vijeće Evrope – Ured u Sarajevu.

(COD Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...