Jajce: Sjećanja na dobrog čovjeka Šerifa Aljića

Podijeli članak:

Sjećanje na glumca Šerifa Aljića, dugogodišnjeg člana kolektiva Narodnog pozorišta Mostar koji je preminuo u februaru ove godine upriličeno je u okviru Pratećeg programa Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine.

O Aljiću su kroz sjećanja na zajedničke trenutke govorili Dubravka Zrnčić -Kulenović, Strajo Krsmanović i Dževdet Tuzlić.

Strajo Krsmanović je istako da je lijepo da se na Pozorišnim igrama sjećaju ljudi koji su na njima učestvovali i ostavili trag.

-Bio je odan i predan cijelim svojim bićem glumačkoj igri. Bio je drag prijatelj, osoben. Siguran sam da ga se svi koji su ga poznavali sjećaju sa sjetom i žalom što više nije među nama – kazao je Krsmanović.

Šerif Aljić rođen je 16. marta 1954. godine u Gračanici. U Sarajevu je 1977. godine diplomirao na Filozofskom fakultetu – Odsjek gluma. Bio je angažiran u Kamernom teatru 55 iz Sarajeva, Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici, a potom u NP Mostar i HNK Mostar.

U Narodnom pozorištu Mostar bio je i glumac i direktor koji se borio za opstanak svog pozorišta u najtežim trenucima.

Aljić je ostvario mnogobrojne uloge u teatru, desetine premijera, ali i u serijama i filmovima. “Konjanik”, “Obrana i zaštita”, “Naša svakodnevna priča”, “Mrtve ribe”, samo su neki od filmova u kojima je glumio tokom dugogodišnje karijere. Za svoj rad dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja. Među ostalima, dobitnik je nagrade za najbolju režiju 1979. godine za televizijski scenarij “Čep koji ne propušta“ Branka Reljića.

 

 

(Fena)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...