Jajce savršena destinacija za prvomajske praznike

Podijeli članak:

Sedam dana ostalo je do omiljenog praznika bh. građana. Već je glavno pitanje svakog društva ‘Gdje za Prvi maj?’.

Posebno je to važno za one koji Prvi maj planiraju obilježiti na nekoj otvorenoj površini, poput parka, planine ili nekog proplanka. Pa ako ste po svaku cijenu odlučili praznik obilježiti van svog doma, mnogo je lokacija koje zasigurno nude predivan prirodni ambijent.

Prvi maj, poznatiji kao Međunarodni praznik rada, slavi se širom svijeta kako bi se obilježio radnički pokret i dostignuća radničke klase. U Bosni i Hercegovini, kao i u drugim dijelovima svijeta, praznik se tradicionalno obilježava odlaskom u prirodu, s prijateljima i porodicom.

Jajce, grad bosanskih kraljeva, je jedna od najpopularnijih destinacija za obilježavanje Prvog maja u Bosni i Hercegovini. Ovaj prelijepi grad, smješten u centralnom dijelu države, ima bogatu historiju i kulturu te nudi mnogo zanimljivosti za turiste.

Put do Jajca kroz kanjon od Donjeg Vakufa je sama po sebi prava atrakcija. Tokom vožnje ćete uživati u spektakularnom pogledu na planine i rijeke koje okružuju grad. Po dolasku u Jajce, prva stvar koja će vas oduševiti je predivan prirodni vodopad. Star preko deset hiljada godina, ovaj vodopad je jedan od najposjećenijih turističkih atrakcija u gradu.

Jajce ima i 30 nacionalnih spomenika, koji su posjećeniji nego ikad prije. Jedna od najzanimljivijih lokacija u gradu su Plivska jezera, koja datiraju iz 16. stoljeća. Ova jezera, koja se nalaze u prelijepom prirodnom okruženju, pružaju idealnu priliku za opuštanje i uživanje u predivnom ambijentu.

Mnogi turisti također posjećuju Mitrej, hram boga Sunca – Mitre, koji se nalazi u blizini grada. Ovaj hram, star preko 1800 godina, jedan je od najstarijih rimskih spomenika u Bosni i Hercegovini i jedna od najposjećenijih atrakcija u Jajcu.

Za one koji su odlučili provesti Prvi maj u prirodi, Jajce je idealna lokacija. Uživajte u predivnom okruženju, posjetite kulturne znamenitosti, prošetajte gradom i okolicom te se opustite i uživajte u društvu prijatelja i porodice. Jedno je sigurno – Jajce će vam ostati u sjećanju kao nezaboravno iskustvo.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu,...

Više od pola tone kokaina, vrijednog oko 20 miliona evra, zaplijenjeno je u zajedničkoj...