Search
Close this search box.

Jajce: Rudnik ili turizam, pitanje je sad?

Podijeli članak:

Vijest o geološkim istraživanjima je uzburkala javnost, ne samo opštine Jezero, Mrkonjić Grada, već i Jajca.

Naime, geološka istraživanja na području opštine Jezero (Sinjakovo i Otomalj/Hotomalj) vrši kompanija “Lykos Balkan Metals”, a ta istraživanja prema njihovim navodima trebaju da se prošire i na područje naše općine.

Jezerani zabrinuti zbog geoloških istraživanja koja bi se trebala proširiti na Mrkonjić Grad i Jajce

Podsjećamo, 23. aprila snimljen je helikopter kako nadlijeće iznad Malog i Velikog Plivskog jezera, ali i Ćusina i Oštrog Brda.

To helikoptersko nadlijetanje je bilo zbog istraživanje rudnih ležišta u opštini Jezero, jer tako su i naveli u saopćenju koje objavljeno i na našem portalu. Ali, nameće se pitanje: Da li je prelijetanje preko općine Jajce bilo sasvim slučajno???

 

Nakon skoro pola godine, tek sada vidimo da su ta helikopterska istraživanja bila su sasvim opravdana, što i dokazuju skice izvjesne firme koja

Veliki dio javnosti u Jajcu, pogotovo ljubitelji prirode su zabrinuti, ali posebno mještani Ćusina koji su danas uputili zahtjev općinskom načelniku za dostavu podataka vezano za najavljena istraživanja. Taj zahtjev ispred mještana uputio je predsjednik MZ Ćusine Flip Bilić u kojem piše:

 

 

Nakon borbe protiv gradnje MHE, sasvim je izvjesno da će Jajčanke i Jajčani imati još jednu borbu kako bi spasili prirodu i sve njene blagodati s kojima se dičimo, a ne znamo da zaštitimo. Ako bi došlo do istraživanja, kasnije i eskplatisanja rude, to bi nanijelo veliku štetu za najljepši mali grad na svijetu – Jajce.

Da li želimo rudnik ili turizam, pitanje je sad???

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu Bosna i Hercegovina (BiH)...

Čini se da je postalo ustaljena praksa to da se u svakom izbornom ciklusu...

U vremenu ekonomskih neizvijesnosti i rapidnih promjena na tržištu, pitanje u šta uložiti novac...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Italije u u posljednjem trećem kolu grupe B,...

Proteklog vikenda, članice Ženskog odbojkaškog kluba “Jajce-Nansen” priredile su svečanost u Gradskoj sportskoj dvorani...

Fudbaleri Hrvatske odigrali su neriješeno sa Italijom 1:1 u posljednjem kolu grupne faze Evropskog...