Search
Close this search box.

Jajce: Rekonstrukcija tunela, rampa na obilaznici

Podijeli članak:

Ograničenje saobraćaja zbog izvođenja radova na rekonstrukciji tunela na Skeli uzrokovalo je višemjesečnu agoniju stanovnika Jajca, a posebno privrednika. Nakon što su samovoljno mještani uklonili postavljenu rampu, načelnik Jajca donio je odluku o prolasku zaobilaznicom četiri sata dnevno. Ova odluka je navodno u suprotnosti s elaboratom o privremenoj regulaciji saobraćaja.

Rekonstrukciju finansiraju Ceste Federacije. Saobraćaj se kroz tunel, prema postavljenoj signalizaciji, tokom dana odvija jednom trakom, a potpuno obustavlja od 22 do 6 sati, te vozače usmjerava na lokalnu cestu kroz industrijsku zonu. U kojoj, barem po signalizaciji, obustave nema. Međutim, u praksi je mjesecima, tvrde Jajčani, potpuno drugačije.

„Ovo je javna cesta na koju je privatna firma postavila kapiju i uz pomoć zaštitarske službe građanima brani prolaz. Svi svakodnevno u špicama znamo čekati i po 40 minuta“, govori Katarina Ladan.

Tražili su, kažu, pomoć loklane vlasti, koje nije bilo sve do jučer, kada su, nezadovoljni gužvama, privrednici koji zapošljavaju više stotina radnika sami odlučili ukloniti rampe, nakon čega je uslijedila krivična prijava.

Stipo Dujić objašnjava kako je srušio nelegalno postavljenu rampu na javnom putu: „Neko je uzurpirao javni put, postavio rampe, faktički između moja dva pogona. Pripremam svu dokumentaciju, podnijet ću tužbu“.

„Mislim da je jučer nađeno neko rješenje, da su se dogovorili, navodno je i načelnik bio tu – politika je u pitanju neka“, kaže Mirhet Huskić.

Od jutros nema rampi, ali ima odluka o režimu saobraćaja, kako piše, Ulicom Drugog zasjedanja AVNOJ-a, a koja se zvanično zove Industrijska i kojom načelnik Edin Hozan, koji danas nije bio na poslu niti se javljao na telefon, odobrava saobraćaj njome samo četiri sata dnevno. U kantonalnom Ministarstvu privrede, čiji su inspektori bili na terenu, misle drugačije, baš kao i predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić, koji ističe da ova odluka koja je na snazi o privremenoj regulaciji saobraćaja nije u saglasnosti sa elaboratom o privremenoj regulaciji saobraćaja na koju je Ministarstvo dalo saglasnost.

„Prolazak Industrijskom ulicom mora biti od 0 do 24 za privredne tokove općine Jajce, a ukoliko je potrebno, i za druge privredne subjekte“, poručuje ministar privrede SBK-a Nisvet Hrnjić.

U firmi koju većina optužuje za sprečavanje prolaska ne žele pred kamere, ali u saopćenju ističu da ih dogovor sa Općinom, investitorom i izvođačem radova od prije nekoliko mjeseci o preuzimanju obaveze regulisanja kontrolisanog saobraćaja kroz ovu industrijsku ulicu više ne obavezuje. No, sudeći po obavezama koje su preuzeli, a nisu ispoštovali – kako lokalna zajednica tako i izvođači radova – ovoj priči nije kraj.

 

 

(federalna.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nakon neuspješne sezone u italijanskom i evropskom nogometu, Milan će u narednoj sezoni pokušati...

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...

Demineri su u protekloj godini očistili prostor od više od dva miliona kvadratnih metara...