Jajce: Protiv smo povećanja cijena vode i odvoza smeća, tražimo skidanje tačke sa dnevnog reda

Podijeli članak:

‘- Protiv smo povećanja cijena vode i odvoza smeća, tražimo skidanje tačke sa dnevnog reda OV Jajce !
Povodom zakazane sjednice Općinskog vijeća Jajce za 28.7.2022. godine želimo obavijestiti javnost da smo u skladu sa Poslovnikom o radu Općinskog vijeća zatražili da se povuku 4. i 5. tačka dnevnog reda sjednice kojima je planirano povećanje cijena vode i odvoza smeća, kao i da se na narednoj sjednici raspravlja o Rebalansu Budžeta Općine Jajce za 2022. godinu u kojem bi se predvidjela sredstva za javna preduzeća JKP „ Vodovod i kanalizacija“ i JKP „Čistoća i zelenilo“ i kojim bi se subvencionirali planirani troškovi cijena usluga, a što je i u skladu sa Zakonom o komunalnim taksama. Navedenim rješenjem bi se spriječilo povećanje cijena usluga te bi na taj način pomogli svim našim sugrađankama i sugrađanima da izbjegnu bar jedan udar na njihove džepove.

Vladajuća koalicija SDA i HDZ BiH u Općinskom vijeću Jajce poskupljenje pravda opštim poskupljenjem proizvoda i usluga u našoj zemlji zanemarujući činjenicu o tome koliko su njihovi kadrovi u upravljačkim strukturama navedenih preduzeća doveli do ovakvog stanja.

Smatramo da u aktuelnom trenutku takvo poskupljenje nije opravdano iz više razloga. Javnost je upoznata s činjenicom da građani naše općine i prije ovog opšteg poskupljenje usluga i proizvoda već duže vrijeme plaćaju najvišu cijenu isporuke vode za piće u okruženju, kao i najvišu cijenu za uslugu prikupljanja i odvoza komunalnog otpada.

Uz napomenu da organizovano prikupljanje i odvoz smeća pokriva samo uže gradsko područje, Vinac i Podmilačje dok ostali dijelovi općine nisu obuhvaćeni niti plaćaju navedene usluge, iako postoji Odluka koja se očito krši.

Smatramo da nije pošteno da se stanovnicima područja gdje se vrši organizovano prikupljanje i odvoz smeća povećavaju cijene usluga odvoza smeća, dok stanovnici drugih mjesnih zajednica, gdje se zbog nepoštivanja Odluke o prikupljanu i odvozu smeća, ne vrši organizovano prikupljanje i odvoz smeća ,tu uslugu nikako ne plaćaju i tako stvaraju divlje deponije koje imaju višestruko negativno djelovanje i čije čišćenje i saniranje će jako puno koštati.

Detaljnije obrazloženje o ovom zahtjevu sa svim relevantnim činjenicama iznijeti ćemo na sjednici Vijeća, kako bi blagovremeno upoznali javnost i spriječili dodatne udare na budžet naših građana.

S obzirom da smo u cilju bolje informiranosti građana o radu OV Jajce u prethodnom vremenskom periodu u više navrata na sjednici Vijeća podnosili inicijativu da se sjednice OV Jajce prenose uživo, što nije realizovano, ovim putem pozivamo sve zainteresovane građane da prisustvuju sjednici vijeća zakazanoj za 28.7.2022. godine s početkom u 11 sati u sali Općine Jajce i na demokratski daju doprinos u cilju sprečavanja donošenja planirane Odluke, stoji u saopštenju SDP-a i NiP-a Jajce.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sutra će na mezarju Stražba Bulićima u Jajcu biće ukopano tijelo Begana Majdanca, koji...

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...