Jajce: Prijava boravka gostiju komplicirana je mnogim iznajmljivačima

Podijeli članak:

Turistička ponuda općine Jajce iz godine u godinu postaje sve veća, a kao rezultat toga brojni su dolasci turista koji posjećuju našu općinu. Prema onome što se nudi, općina Jajce je za turiste jako interesantno odredište, odnosno jedna od top destinacija u BiH, koju svakako vrijedi posjetiti.

Privatni smještajni kapaciteti , odnosno kuće, vikendice i apartmani sve su poželjniji turistima koji se u Jajcu odluče zadržati duže od jednodnevnog izleta. Više privatnosti, niža cijena boravka samo su neke od prednosti apartmana u odnosu na hotelski smještaj, te na taj način su prvi izbor za mnoge turiste koji posjećuju našu općinu.

U Jajcu trenutno imamo pedesetak jedinica koje posluju kao privatni smještaj i koje možemo pronaći u ponudi na platformama za iznajmljivanje smještaja kao što su booking.com, airbnb i dr.

Nakon više godina neuređenosti tržišta iznajmljivanja privatnog smještaja i nemogućnosti legalizacije poslovanja objekata u privatnom smještaju, 2019. godine je Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH regulirana i ova oblast. Ovim Zakonom su definirani uvjeti koje objekti moraju ispunjavati kako bi dobili rješenje za rad, odnosno rješenje o kategorizaciji objekata u privatnom smještaju. Ovisno o uvjetima koje ispunjavaju, smještaji odbijaju kategoriju odnosno određeni broj zvjezdica.

Trenutno situacija je da među objektima koji su proveli kategorizaciju u Jajcu imamo samo jedan apartman kategorije četiri zvjezdice, dok su ostali kategorizirani uglavnom sa tri zvjezdice.

O tome kako funkcionira djelatnost dnevnog iznajmljivanja privatnog smještaja kao i o nekim problemima s kojima se susreću, razgovarali smo s vlasnicima jedinog apartmana u Jajcu s kategorijom od četiri zvjezdice.

Oni su Anđelka i Marijo Jakešević i vlasnici su već mnogima poznatog apartmana “La Casa“.

Za početak nam recite kako ste se odlučili za ulaganje sredstava u posao dnevnog iznajmljivanja smještaja?

– Prije svega smo pratili tržište u Jajcu, odnosno ponudu i potražnju te smo tako uvidjeli da možda ima prostora za nešto kvalitetniji prostor za dnevni najam, a koji bismo uredili na način da ispunjava uvjete za dobivanje četiri zvjezdice, obzirom da u Jajcu nije bilo smještaja te kategorije. S druge strane poznajemo kako funkcionira sustav iznajmljivanja privatnog smještaja, jer već nekoliko godina na ovaj način iznajmljujemo apartman u centru Zagreba koji je također kategoriziran s četiri zvjezdice, te smo stoga imali hrabrosti ući u ovu „avanturu“ i u Jajcu.

Da li ste imali problema oko legalizacije poslovanja odnosno prilikom kategorizacije objekta?

– Pošto kategorizaciju smještaja s više od tri zvjezdice provodi Ministarstvo turizma FBIH nešto duže je trajala procedura u odnosu na registraciju smještaja niže kategorije koje provodi općina Jajce, te smo s te strane više čekali dolazak komisije iz Sarajeva i pregled objekta, nakon čega smo dobili rješenje za rad. Treba istaknuti da smo odmah na početku poslovanja podnijeli zahtjev za kategorizaciju s namjerom da poslujemo u okviru postojećih zakona.

S obzirom na to da svaki posao ima određenu problematiku, šta biste istaknuli kao probleme kod iznajmljivanja privatnog smještaja?

– Djelatnost iznajmljivanja privatnog smještaja i nije toliko jednostavan posao ma koliko drugačije izgledalo. Mnogo je detalja koje morate poznavati kako biste uredno i efikasno poslovali, a osim toga i kao domaćina vas gosti ocjenjuju svojim recenzijama pa i s te strane morate biti maksimalno fleksibilni i ponekad ispunjavati razne prohtjeve kako bi gostima omogućili ugodan boravak. Osim objavljivanja oglasa objekata za smještaj na online platforme kao što su booking.com ili airbnb.com, jako je bitno i poznavanje barem engleskog jezika za komunikaciju s gostima. Druga stvar je sama prijava boravka gostiju što je mnogim iznajmljivačima prilično komplicirano jer prijava boravaka gostiju se vrši online, putem sustava prijava.ba, strane turiste posebno dodatno prijavljujete na sustav e-stranac, a pored toga morate još i ručno popunjavati knjigu stranih gostiju. Puno jednostavnije bi bilo da postoji samo jedan jedinstveni online sustav za prijavu boravka gostiju, a da institucije između sebe razmjenjuju podatke. Primjerice u Hrvatskoj se turisti prijavljuju samo kroz jedan sustav e-vizitor.

Kako ste zadovoljni prvom sezonom iznajmljivanja?

– Ovo nam je bila prva sezona i obzirom na stanje u svijetu s pandemijom, jako smo zadovoljni s popunjenošću našeg apartmana u sezoni kao i prije i poslije sezone. Sve su to bili uglavnom kraći boravci što otežava poslovanje jer skoro svakodnevno morate biti na raspolaganju za čišćenje i dočekivanje novih gostiju, ali bez obzira na to uspjeli smo kao domaćini ostaviti dobar dojam kod gostiju, za što smo nagrađeni dobrim recenzijama. Najvažnije u svemu je su gosti bili zadovoljni i da im je boravak bio ugodan i udoban, što i jeste cilj našeg poslovanja.

Šta Općina Jajce može učiniti za iznajmljivače i općenito turistički sektor, a što bi pomoglo većoj popunjenosti smještajnih kapaciteta?

– Najveći poticaj Općine Jajce za naše poslovanje bio bi organizacija više sadržaja koji će privući turiste u Jajce kroz cijelu godinu, gdje bi isti uz prirodne ljepote kojima Jajce obiluje imali još neki razlog za duži boravak, a što bi se svakako odrazilo na profitabilnost kompletnog ugostiteljskog sektora, dok bi samim tim i općina u proračun dobila više sredstava od poreza.

Primjerice zip-line i koncerti na platou ispod vodopada kao i unutar zidina starog grada pun su pogodak, a s obzirom na ambijent, ovi događaji su jedinstveni i svakako bi ih trebalo biti više. Taj dio oko samog vodopada trebalo bi maksimalno iskoristiti.

Uređenje putne infrastrukture s biciklističkom stazom do Plivskih jezera i uređenje gradskog kupališta također bi privuklo dosta domaćih turista u ljetnim mjesecima, a isto tako i gradsko klizalište u zimskim mjesecima.

Osim toga ruševni objekti pored turistički atraktivnih lokacija u Jajcu stvaraju ružnu sliku i općina mora iznaći rješenje kojim će vlasnike tih objekata natjerati, da ih uklone ili da ih adaptiraju i stave u funkciju.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Kada tražimo smještaj na putovanju, bazen će često biti razlog koji će nekom mjestu...

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...